Ako je integralno, mora biti zdravo! No, je li to zaista točno? Znanstveno istraživanje pokazalo je da ove namirnice nisu tako dobre za naš organizam koliko mislimo.
Nakon više od 500 pregledanih proizvoda koji sadrže cjelovita zrna žitarica kao što su integralna peciva, kruh, krekeri i čips, ustanovljeno je da zapravo proizvodi s oznakom '100 posto prirodne žitarice' zapravo imaju više šećera i kalorija.
Dok integralni proizvodi svakako sadrže vlakna i manje zasićenih masnoća nego njihova rafinirana podgrupa, istraživači tvrde da prehrambena industrija nije uspostavila pravila na osnovi kojih integralni proizvodi trebaju dobiti potvrdu o kakvoći.
Zato ovo može djelovati zbunjujuće za one koji se pokušavaju zdravije hraniti. Iako integralna hrana ima brojne prednosti (blagotvorno djelovanje za probavu, smanjen rizik od razvoja dijabetesa), svakako je bolje prethodno provjeriti njezine nutritivne vrijednosti nego odreći je se u potpunosti.