GOTOVO ZA ČAS /

Imamo pet genijalnih recepata: Napravite sami jednostavne i ukusne tortilje

Image
Foto: Pexels

Bez obzira jeste li za kremasti, mesni ili lagani povrtni obrok, u svakom receptu pronaći ćete nešto što će zadovoljiti vaš apetit.

26.12.2024.
22:04
Pexels
VOYO logo

Tortilje su univerzalni obrok koji oduvijek oduševljava svojom svestranošću i jednostavnošću pripreme. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih okusa ili preferirate kreativne varijacije, tortilje su savršen izbor za brzi i ukusan ručak, večeru ili čak zalogaje na zabavama. Od piletine i mljevenog mesa do povrća i morskih plodova – mogućnosti su gotovo neograničene. Donosimo pet recepata za tortilje super za svaku prigodu.

Kako napraviti domaće tortilje?

Osnovni sastojak svake dobre tortilje je - pa tortilja! Bilo da nemate vremena otići do dućana ili jednostavno želite domaće, donosimo recept za jednostavne domaće tortilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća tortilja sastojci:

  • 2 šalice (300 g) glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 3/4 šalice (180 ml) tople vode
  • 2 žlice maslinovog ulja

Domaća tortilja priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslinovo ulje i postupno dodajte toplu vodu. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.
  2. Pokrijte tijesto i ostavite ga da odmori 15-20 minuta.
  3. Podijelite tijesto na 8-10 jednakih dijelova, oblikujte u kuglice.
  4. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte kuglice u tanke tortilje.
  5. Pecite tortilje na tavi bez ulja, na srednje jakoj vatri, oko 1-2 minute s obje strane dok ne postanu mekane i lagano zapečene.
  6. Poslužite tople ili ih koristite za razne nadjeve.

Tortilja s piletinom

Piletina je uvijek siguran odabir kada želite brz i ukusan obrok koji će zadovoljiti svakoga. Ova tortilja s piletinom savršeno balansira sočne komadiće mesa, svježe povrće i kremasti umak, a priprema je jednostavna i gotova za nekoliko minuta. Ovo je recept za četiri osobe.

Image
ŠTO ZA RUČAK? /

Juha od bundeve i piletina na talijanski: Ovaj recept s razlogom je ušao u povijest

Image
ŠTO ZA RUČAK? /

Juha od bundeve i piletina na talijanski: Ovaj recept s razlogom je ušao u povijest

Tortilja s piletinom sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 300 g pilećih prsa, narezanih na trakice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica paprike u prahu
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 glavice zelene salate, narezane
  • 1 rajčica, narezana na kockice
  • 50 g naribanog sira (cheddar ili gauda)
  • 3 žlice grčkog jogurta ili umaka po želji
  • Sol i papar po ukusu

Tortilja s piletinom priprema:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite pileće trakice posipane paprikom, češnjakom, solju i paprom dok ne poprime zlatnu boju (oko 8 minuta).
  2. Pripremite tortilje i na svaku stavite sloj zelene salate, rajčice i naribanog sira.
  3. Dodajte pečenu piletinu i prelijte grčkim jogurtom ili omiljenim umakom.
  4. Zamotajte tortilje i poslužite toplo ili hladno.

Tortilja s miješanim mljevenim mesom

Ako tražite nešto klasično i zasitno, tortilja s miješanim mljevenim mesom pravi je izbor. Kombinacija sočnog mesa, povrća i začina učinit će ovo jelo hitom na svakom stolu, a savršena je za ručak, večeru ili zabavu s prijateljima. Ovo je recept za četiri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tortilja s miješanim mljevenim mesom sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 300 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 1 žlica ulja
  • 1 manja glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1/2 žličice čilija u prahu (po želji)
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • 1/2 šalice kukuruza iz konzerve
  • 50 g naribanog sira
  • Salata za serviranje

Tortilja s miješanim mljevenim mesom priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Na ulju pržite luk dok ne omekša, pa dodajte mljeveno meso. Pržite dok ne bude ravnomjerno pečeno.
  2. Dodajte pasiranu rajčicu, čili u prahu i kukuruz te kuhajte još 5 minuta dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite.
  3. Na svaku tortilju stavite malo salate, mesnog nadjeva i naribanog sira.
  4. Zamotajte tortilje i poslužite uz prilog po želji.

Vege tortilja

Za ljubitelje povrća, vege tortilja donosi pravu eksploziju okusa i boja. Bogata zdravim sastojcima poput avokada, crnog graha i svježeg povrća, ovo jelo je idealno za one koji žele nešto lagano, ali zasitno i hranjivo. Ovo je recept za četiri osobe.

Image
Foto: Pexels

Vege tortilja sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 1 konzerva crnog graha ili slanutka (240 g)
  • 1 manja crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 tikvica, narezana na ploške
  • 100 g kukuruza iz konzerve
  • 1 avokado, zgnječen u kremasti namaz
  • 1 žlica limunovog soka
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi korijander ili peršin za dekoraciju

Vege tortilja priprema:

  1. U tavi lagano pržite papriku i tikvicu na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju.
  2. Pomiješajte zgnječeni avokado s limunovim sokom, soli i paprom.
  3. Na svaku tortilju premažite sloj avokada, zatim dodajte grah/slanutak, kukuruz i prženo povrće.
  4. Po želji ukrasite svježim korijanderom ili peršinom. Zamotajte i poslužite.

Kremasta tortilja

Zašto ne biste isprobali nešto drugačije? Kremasta tortilja s jajima, vrhnjem i hrskavom pancetom donosi toplinu i bogatstvo okusa koje će vas osvojiti na prvi zalogaj. Savršena je opcija za brzi doručak ili ukusnu večeru. Ovo je recept za četiri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Kremasta tortilja sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 4 jaja
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g dimljene šunke ili pancete, narezane na trakice
  • 50 g naribanog sira
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi vlasac za dekoraciju

Kremasta tortilja priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U tavi lagano prepržite šunku ili pancetu dok ne postane hrskava.
  2. Umutite jaja s vrhnjem, solju i paprom te ih prelijte preko šunke u tavi. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
  3. Zagrijte tortilje i svaku napunite slojem jaja sa šunkom, pospite naribanim sirom i dekorirajte svježim vlascem.
  4. Zamotajte tortilje i odmah poslužite.

Tortilja s morskim plodovima

Za ljubitelje morskih okusa, ova tortilja s morskim plodovima prava je poslastica. Škampi, lignje i svježe povrće u kombinaciji s limunom donose dašak Mediterana na vaš stol, a priprema je brza i jednostavna. Ovo je recept za četiri osobe.

Tortilja s morskim plodovima sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 300 g miješanih morskih plodova (škampi, lignje, školjke ili file ribe)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1 manja crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 manja tikvica, narezana na tanke ploške
  • 1/2 glavice ljubičastog luka, narezanog na tanke trakice
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za dekoraciju

Tortilja s morskim plodovima priprema:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.
  2. Dodajte morske plodove i kratko ih pržite (oko 3-4 minute), dok ne postanu mekani i lagano zlatni. Dodajte limunov sok i koricu, posolite i popaprite. Maknite s vatre i stavite na stranu.
  3. U istoj tavi lagano pržite povrće (papriku, tikvicu i ljubičasti luk) dok ne omekša, ali ostane hrskavo.
  4. Zagrijte tortilje na suhoj tavi ili u mikrovalnoj pećnici kako bi postale mekše i lakše za savijanje.
  5. Na svaku tortilju stavite povrće, zatim sloj morskih plodova. Po želji dodajte svježi peršin za dekoraciju.
  6. Zamotajte tortilje i poslužite toplo uz dodatak limunovih kriški sa strane.

POGLEDAJTE VIDEO: Zadar u vrijeme Adventa bilježi porast posjetitelja, sve popularnije zimsko kupanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo