Tortilje su univerzalni obrok koji oduvijek oduševljava svojom svestranošću i jednostavnošću pripreme. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih okusa ili preferirate kreativne varijacije, tortilje su savršen izbor za brzi i ukusan ručak, večeru ili čak zalogaje na zabavama. Od piletine i mljevenog mesa do povrća i morskih plodova – mogućnosti su gotovo neograničene. Donosimo pet recepata za tortilje super za svaku prigodu.
Kako napraviti domaće tortilje?
Osnovni sastojak svake dobre tortilje je - pa tortilja! Bilo da nemate vremena otići do dućana ili jednostavno želite domaće, donosimo recept za jednostavne domaće tortilje.
Domaća tortilja sastojci:
- 2 šalice (300 g) glatkog brašna
- 1/2 žličice soli
- 3/4 šalice (180 ml) tople vode
- 2 žlice maslinovog ulja
Domaća tortilja priprema:
- U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslinovo ulje i postupno dodajte toplu vodu. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.
- Pokrijte tijesto i ostavite ga da odmori 15-20 minuta.
- Podijelite tijesto na 8-10 jednakih dijelova, oblikujte u kuglice.
- Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte kuglice u tanke tortilje.
- Pecite tortilje na tavi bez ulja, na srednje jakoj vatri, oko 1-2 minute s obje strane dok ne postanu mekane i lagano zapečene.
- Poslužite tople ili ih koristite za razne nadjeve.
Tortilja s piletinom
Piletina je uvijek siguran odabir kada želite brz i ukusan obrok koji će zadovoljiti svakoga. Ova tortilja s piletinom savršeno balansira sočne komadiće mesa, svježe povrće i kremasti umak, a priprema je jednostavna i gotova za nekoliko minuta. Ovo je recept za četiri osobe.
Tortilja s piletinom sastojci:
- 4 velike tortilje
- 300 g pilećih prsa, narezanih na trakice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica paprike u prahu
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 glavice zelene salate, narezane
- 1 rajčica, narezana na kockice
- 50 g naribanog sira (cheddar ili gauda)
- 3 žlice grčkog jogurta ili umaka po želji
- Sol i papar po ukusu
Tortilja s piletinom priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite pileće trakice posipane paprikom, češnjakom, solju i paprom dok ne poprime zlatnu boju (oko 8 minuta).
- Pripremite tortilje i na svaku stavite sloj zelene salate, rajčice i naribanog sira.
- Dodajte pečenu piletinu i prelijte grčkim jogurtom ili omiljenim umakom.
- Zamotajte tortilje i poslužite toplo ili hladno.
Tortilja s miješanim mljevenim mesom
Ako tražite nešto klasično i zasitno, tortilja s miješanim mljevenim mesom pravi je izbor. Kombinacija sočnog mesa, povrća i začina učinit će ovo jelo hitom na svakom stolu, a savršena je za ručak, večeru ili zabavu s prijateljima. Ovo je recept za četiri osobe.
Tortilja s miješanim mljevenim mesom sastojci:
- 4 velike tortilje
- 300 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 1 žlica ulja
- 1 manja glavica luka, sitno nasjeckana
- 1/2 žličice čilija u prahu (po želji)
- 2 žlice pasirane rajčice
- 1/2 šalice kukuruza iz konzerve
- 50 g naribanog sira
- Salata za serviranje
Tortilja s miješanim mljevenim mesom priprema:
- Na ulju pržite luk dok ne omekša, pa dodajte mljeveno meso. Pržite dok ne bude ravnomjerno pečeno.
- Dodajte pasiranu rajčicu, čili u prahu i kukuruz te kuhajte još 5 minuta dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite.
- Na svaku tortilju stavite malo salate, mesnog nadjeva i naribanog sira.
- Zamotajte tortilje i poslužite uz prilog po želji.
Vege tortilja
Za ljubitelje povrća, vege tortilja donosi pravu eksploziju okusa i boja. Bogata zdravim sastojcima poput avokada, crnog graha i svježeg povrća, ovo jelo je idealno za one koji žele nešto lagano, ali zasitno i hranjivo. Ovo je recept za četiri osobe.
Vege tortilja sastojci:
- 4 velike tortilje
- 1 konzerva crnog graha ili slanutka (240 g)
- 1 manja crvena paprika, narezana na trakice
- 1 tikvica, narezana na ploške
- 100 g kukuruza iz konzerve
- 1 avokado, zgnječen u kremasti namaz
- 1 žlica limunovog soka
- Sol i papar po ukusu
- Svježi korijander ili peršin za dekoraciju
Vege tortilja priprema:
- U tavi lagano pržite papriku i tikvicu na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju.
- Pomiješajte zgnječeni avokado s limunovim sokom, soli i paprom.
- Na svaku tortilju premažite sloj avokada, zatim dodajte grah/slanutak, kukuruz i prženo povrće.
- Po želji ukrasite svježim korijanderom ili peršinom. Zamotajte i poslužite.
Kremasta tortilja
Zašto ne biste isprobali nešto drugačije? Kremasta tortilja s jajima, vrhnjem i hrskavom pancetom donosi toplinu i bogatstvo okusa koje će vas osvojiti na prvi zalogaj. Savršena je opcija za brzi doručak ili ukusnu večeru. Ovo je recept za četiri osobe.
Kremasta tortilja sastojci:
- 4 velike tortilje
- 4 jaja
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g dimljene šunke ili pancete, narezane na trakice
- 50 g naribanog sira
- Sol i papar po ukusu
- Svježi vlasac za dekoraciju
Kremasta tortilja priprema:
- U tavi lagano prepržite šunku ili pancetu dok ne postane hrskava.
- Umutite jaja s vrhnjem, solju i paprom te ih prelijte preko šunke u tavi. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Zagrijte tortilje i svaku napunite slojem jaja sa šunkom, pospite naribanim sirom i dekorirajte svježim vlascem.
- Zamotajte tortilje i odmah poslužite.
Tortilja s morskim plodovima
Za ljubitelje morskih okusa, ova tortilja s morskim plodovima prava je poslastica. Škampi, lignje i svježe povrće u kombinaciji s limunom donose dašak Mediterana na vaš stol, a priprema je brza i jednostavna. Ovo je recept za četiri osobe.
Tortilja s morskim plodovima sastojci:
- 4 velike tortilje
- 300 g miješanih morskih plodova (škampi, lignje, školjke ili file ribe)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 1 limun (sok i korica)
- 1 manja crvena paprika, narezana na trakice
- 1 manja tikvica, narezana na tanke ploške
- 1/2 glavice ljubičastog luka, narezanog na tanke trakice
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za dekoraciju
Tortilja s morskim plodovima priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.
- Dodajte morske plodove i kratko ih pržite (oko 3-4 minute), dok ne postanu mekani i lagano zlatni. Dodajte limunov sok i koricu, posolite i popaprite. Maknite s vatre i stavite na stranu.
- U istoj tavi lagano pržite povrće (papriku, tikvicu i ljubičasti luk) dok ne omekša, ali ostane hrskavo.
- Zagrijte tortilje na suhoj tavi ili u mikrovalnoj pećnici kako bi postale mekše i lakše za savijanje.
- Na svaku tortilju stavite povrće, zatim sloj morskih plodova. Po želji dodajte svježi peršin za dekoraciju.
- Zamotajte tortilje i poslužite toplo uz dodatak limunovih kriški sa strane.
POGLEDAJTE VIDEO: Zadar u vrijeme Adventa bilježi porast posjetitelja, sve popularnije zimsko kupanje