ŠTO ZA RUČAK? /

Juha od bundeve i piletina na talijanski: Ovaj recept s razlogom je ušao u povijest

Image
Foto: Pixabay

Ako ne znate što danas za ručak, mi vam donosimo dva vrhunska recepta - za juhu i glavno jelo

16.10.2024.
10:50
Pixabay
VOYO logo

Pitanje koje se provlači svaki dan u svakom kućanstvu glasi: Što ćemo danas za ručak? Ponekad jednostavno nedostaje ideja i više ne znate koje jelo skuhati, a da se stalno ne ponavljate. Ne morate mozgati, mi ćemo za vas pronalaziti recepte za brza, fina i pristupačna jela! Danas predlažemo krem juhu od bundeve i slasnu piletinu na talijanski način. Dobar tek!

Krem juha od bundeve

Kremasta juha od bundeve jedno je od najlakših jela za pripremu, potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, a nemoguće je pogriješiti. Za pripremu sastojaka trebat će vam oko 10 minuta, a na kuhanje ćete potrošiti oko 40 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica ovog recepta, Valli Little, osmislila je ovaj jednostavan recept prije 20 godina, a u povijest je ušao kao jedan od prvih recepata za juhu od bundeve objavljen na internetu. Do danas je dobio brojne pozitivne recenzije.

Jedna od najvažnijih stvari je izbor i priprema bundeve, jer ta je jesenska delicija ipak zvijezda ovog recepta. Muškatna ili butternut tikva najjednostavniji je izbor za pripremu ove kremaste fantazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 1 poriluk, samo bijeli dio, sitno narezan
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • 1/2 žličice mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 1 kg oguljene bundeve, narezane na kockice
  • 1 veći krumpir, oguljen, narezan na kockice
  • 1L tekućeg temeljca od piletine ili od povrća
  • 1/2 šalice (125 ml) vrhnja (može i kiselo ili za kuhanje)

Priprema bundeve:

Ogulite bundevu, prerežite ju na pola i žlicom izdubite sjemenke. Narežite ju na kockice.

Priprema juhe:

Zagrijte ulje u velikom loncu na laganoj vatri, dodajte luk i poriluk i dinstajte dvije do tri minute, dok ne omekšaju, ali nemojte pustiti da dobiju boju.

Dodajte češnjak, korijander, kumin i muškatni oraščić, te lagano prodinstajte sve zajedno oko pola minute uz neprestano miješanje. Dodajte bundevu, krumpir i temeljac te pustite da prokuha. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 30 minuta. Pustite da se malo ohladi, a zatim sve izmiksajte blenderom.

Vratite juhu u lonac, lagano u nju umiješajte vrhnje, te zagrijte. Začinite i po želji dodajte još malo muškatnog oraščića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslužite ovu juhu od bundeve s komadom zapečenog kruha ili krutonima. Juhu dodatno po želji možete posuti čilijem, kajenskim paprom ili prstohvatom dimljene paprike.

Image
Foto: Pixabay

Piletina s limunom na talijanski način

Brza za pripremu i osvježavajuća, ova piletina s limunom na talijanski način savršen je lagani obrok. Može itekako dobro odgovarati nakon kremaste juhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu ovog jela bit će vam potrebno svega 15-ak minuta. Oko 5 minuta za pripremu sastojaka, te 10-ak za kuhanje.

Sastojci:

  • 3 (oko 250 g svaki) filea pilećih prsa vodoravno prepolovljenih
  • 100 g maslaca, nasjeckanog
  • 2 zgnječena češnja češnjaka
  • 1/4 šalice (oko 50 g) ocijeđenih malih kapara
  • Korica i sok od 3 limuna
  • 1 rajčica, sitno nasjeckana
  • 1 glavica ljubičastog luka sitno nasjeckana
  • 1/3 šalice maslina, tanko narezanih
  • 50 g feta sira, izmrvljenog
  • 1/2 šalice peršina
Image
Foto: Pixabay

Priprema:

Stavite komad piletine između 2 plastične folije. Upotrijebite čekić za meso ili valjak za tijesto i nježno istucite meso na debljinu od oko 1,5 cm. Ponovite sa svakim komadom mesa. Dobro začinite.

Zagrijte veliku tavu na jakoj vatri. Otopite 20 g maslaca. Dodajte piletinu i pecite oko dvije minute sa svake strane ili dok piletina ne porumeni. Prebacite sve na tanjur i prekrijte folijom. Smanjite vatru na srednje jaku.

Stavite preostalih 80 g maslaca u tavu i miješajte dok se maslac ne rastopi. Dodajte češnjak i kapare i zapecite sve oko minutu ili dok kapari ne postanu hrskavi. Dodajte limunovu koricu i sok od limuna te sve promiješajte da se sjedini. Vratite piletinu u tavu. Kuhajte, povremeno okrećući, oko dvije minute i dok se umak malo ne zgusne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu stavite rajčicu, luk, masline i feta sir u zdjelu i lagano promiješajte da se sjedine.

Pospite piletinu mješavinom rajčice i peršinom i odmah poslužite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MLJAC /

Pripremite Ivaninu hit slasticu: Imamo recept za zdravu tortu iz 'Života na vagi'!

Image
MLJAC /

Pripremite Ivaninu hit slasticu: Imamo recept za zdravu tortu iz 'Života na vagi'!

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo