Pitanje koje se provlači svaki dan u svakom kućanstvu glasi: Što ćemo danas za ručak? Ponekad jednostavno nedostaje ideja i više ne znate koje jelo skuhati, a da se stalno ne ponavljate. Ne morate mozgati, mi ćemo za vas pronalaziti recepte za brza, fina i pristupačna jela! Danas predlažemo krem juhu od bundeve i slasnu piletinu na talijanski način. Dobar tek!
Krem juha od bundeve
Kremasta juha od bundeve jedno je od najlakših jela za pripremu, potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, a nemoguće je pogriješiti. Za pripremu sastojaka trebat će vam oko 10 minuta, a na kuhanje ćete potrošiti oko 40 minuta.
Autorica ovog recepta, Valli Little, osmislila je ovaj jednostavan recept prije 20 godina, a u povijest je ušao kao jedan od prvih recepata za juhu od bundeve objavljen na internetu. Do danas je dobio brojne pozitivne recenzije.
Jedna od najvažnijih stvari je izbor i priprema bundeve, jer ta je jesenska delicija ipak zvijezda ovog recepta. Muškatna ili butternut tikva najjednostavniji je izbor za pripremu ove kremaste fantazije.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka sitno nasjeckana
- 1 poriluk, samo bijeli dio, sitno narezan
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 1/2 žličice mljevenog korijandera
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1/2 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
- 1 kg oguljene bundeve, narezane na kockice
- 1 veći krumpir, oguljen, narezan na kockice
- 1L tekućeg temeljca od piletine ili od povrća
- 1/2 šalice (125 ml) vrhnja (može i kiselo ili za kuhanje)
Priprema bundeve:
Ogulite bundevu, prerežite ju na pola i žlicom izdubite sjemenke. Narežite ju na kockice.
Priprema juhe:
Zagrijte ulje u velikom loncu na laganoj vatri, dodajte luk i poriluk i dinstajte dvije do tri minute, dok ne omekšaju, ali nemojte pustiti da dobiju boju.
Dodajte češnjak, korijander, kumin i muškatni oraščić, te lagano prodinstajte sve zajedno oko pola minute uz neprestano miješanje. Dodajte bundevu, krumpir i temeljac te pustite da prokuha. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 30 minuta. Pustite da se malo ohladi, a zatim sve izmiksajte blenderom.
Vratite juhu u lonac, lagano u nju umiješajte vrhnje, te zagrijte. Začinite i po želji dodajte još malo muškatnog oraščića.
Poslužite ovu juhu od bundeve s komadom zapečenog kruha ili krutonima. Juhu dodatno po želji možete posuti čilijem, kajenskim paprom ili prstohvatom dimljene paprike.
Piletina s limunom na talijanski način
Brza za pripremu i osvježavajuća, ova piletina s limunom na talijanski način savršen je lagani obrok. Može itekako dobro odgovarati nakon kremaste juhe.
Za pripremu ovog jela bit će vam potrebno svega 15-ak minuta. Oko 5 minuta za pripremu sastojaka, te 10-ak za kuhanje.
Sastojci:
- 3 (oko 250 g svaki) filea pilećih prsa vodoravno prepolovljenih
- 100 g maslaca, nasjeckanog
- 2 zgnječena češnja češnjaka
- 1/4 šalice (oko 50 g) ocijeđenih malih kapara
- Korica i sok od 3 limuna
- 1 rajčica, sitno nasjeckana
- 1 glavica ljubičastog luka sitno nasjeckana
- 1/3 šalice maslina, tanko narezanih
- 50 g feta sira, izmrvljenog
- 1/2 šalice peršina
Priprema:
Stavite komad piletine između 2 plastične folije. Upotrijebite čekić za meso ili valjak za tijesto i nježno istucite meso na debljinu od oko 1,5 cm. Ponovite sa svakim komadom mesa. Dobro začinite.
Zagrijte veliku tavu na jakoj vatri. Otopite 20 g maslaca. Dodajte piletinu i pecite oko dvije minute sa svake strane ili dok piletina ne porumeni. Prebacite sve na tanjur i prekrijte folijom. Smanjite vatru na srednje jaku.
Stavite preostalih 80 g maslaca u tavu i miješajte dok se maslac ne rastopi. Dodajte češnjak i kapare i zapecite sve oko minutu ili dok kapari ne postanu hrskavi. Dodajte limunovu koricu i sok od limuna te sve promiješajte da se sjedini. Vratite piletinu u tavu. Kuhajte, povremeno okrećući, oko dvije minute i dok se umak malo ne zgusne.
U međuvremenu stavite rajčicu, luk, masline i feta sir u zdjelu i lagano promiješajte da se sjedine.
Pospite piletinu mješavinom rajčice i peršinom i odmah poslužite.