DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM, BY SPAR / Hladna rolada od kuhanog bunceka, žele od hrena, salata od crne rotkvice i slanutka

Image
25.4.2023.
15:23
  • Jedan veći buncek ( cca 1,5-2kg )
  • 25 g crvene slatke paprike 
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 100 g hrena iz staklenke
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 4 listića želatine
  • 400 g crne rotkve (povrtnica)
  • 200 g kuhanog slanutka
  • 50 ml vinskog octa
  • 40 ml bućinog ulja
  • Sol, papar

Buncek stavite kuhati u vodu i kuhajte ga dok se ne raskuha ( cca 2,5-3 sata ). Ocijedite ga i jedan dio vode sačuvajte. Topli buncek očistite od kože i kostiju. Očišćeno meso natrgajte u plastičnu posudu. Dodajte crvenu mljevenu papriku, češnjak u prahu i lagano popaprite. Dodajte 100 ml tekućine od kuhanja bunceka i sve dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu stavite na prozirnu foliju i zarolajte tako da dobijte oblik valjka. Stavite u hladnjak da se hladi preko noći. U manji lonac stavite vrhnje za kuhanje i hren. Stavite na vatru da prokuha 2-3 minute. Sklonite ga sa strane, procijedite kroz žičano cjedilo i umiješajte  prethodno namočenu želatinu u mlakoj vodi. Na kraju posolite po želji i umiješajte kiselo vrhnje.  Prebacite smjesu u keramičku posudu ili u male kalupiće ako ih imate te ostavite preko noći u frižideru. Sutradan napravite salatu od crne rotkve koju ste ogulili od kore i naribali je na ribežu za jabuke. Lagano ju posolite i pustite da odstoji 10 minuta. Rukama istisnite tekućinu i promiješajte ju sa slanutkom. Začinite sa soli, paprom, uljem i octom. Roladu i žele izvadite iz hladnjaka. Narežite ju na deblje šnite, posipajte kockicama želea te poslužite uz salatu i prepečeni kruh.

DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM BY SPAR gledajte OVDJE!

Image
Image
Image
Image

Sadržaj donosi SPAR Hrvatska.

Toma
Gledaj od 29.travnja