KAO, ŠTO SE MOŽE DOGODITI... /

Kruh se upljesnivio, ali ipak pojedeš 'čisti' dio'? Kad ovo vidiš, to ti više neće pasti na pamet

Image

Kad kruh počne pljesniviti, ne postoji čisti dio. Ljudi koji jedu pljesnivi kruh riskiraju ozbiljne zdravstvene probleme. Spore plijesni se brzo šire i potreban je dodatni oprez sa svom hranom

11.12.2021.
13:55
VOYO logo

Mnogi ljudi imaju običaj odrezati pljesnivi dio kruha i ostatak normalno jesti. Sada je objašnjeno koje opasnosti se kriju iza jedenja dijelova pljesnivog kruha koji izgledaju nenačeti, piše IFLscience.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina plijesni koja utječe na hranu je vrsta gljivica, vjerojatno jedno od najtajnovitijih kraljevstava na Zemlji koje je odvojeno od životinja i biljaka kao eukarioti. Njihova plodna tijela glasno i ponosno sjede na bilo kojem tlu za koje su se pričvrstili, ali ispod njih bjesni rat gljiva i domaćina koji se proteže izvan vidljive plijesni koju možemo vidjeti na površini kruha. Sluzava plijesan, organizam koji se može agregirati kako bi formirao koloniju i kretao se po okolišu, nije uključen u ovu skupinu jer su zapravo vrsta amebe.

Problem je u tome što, kad kruh počne pljesniviti, ne postoji čisti dio kruha. Tijelo plijesni je građeno od gustog sustava cjevastih stanica bez klorofila, obično bezbojnih. Te vlaknaste stanice zovu se hife, zbog kojih plijesan izgleda paučinasto i pahuljasto. Hife rastu kao isprepletena mreža i nazivaju se micelij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Virtualni vodič /

Novinarka testira digitalno pekarsko iskustvo: Što sam naučila uz Bread Club Zagreb?

Image
Virtualni vodič /

Novinarka testira digitalno pekarsko iskustvo: Što sam naučila uz Bread Club Zagreb?

Pljesnivi kruh može oštetiti bubrege i jetru

Plijesan su mikroskopske gljivice, a postoji nekoliko vrsta od kojih nekeu hranu otpuštaju mikrotoksine, zbog kojih se s vremenom ljudi mogu jako razboljeti. Oni koji jedu pljesnivi kruh imaju veću vjerojatnost za oštećenje bubrega i jetre te oslabljenje imuniteta. 

“Učinci nekih mikotoksina koji se prenose hranom su akutni sa simptomima teške bolesti koji se pojavljuju brzo nakon konzumiranja prehrambenih proizvoda kontaminiranih mikotoksinima”, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojoj web stranici. “Drugi mikotoksini koji se pojavljuju u hrani povezani su s dugoročnim učincima na zdravlje, uključujući indukciju raka i imunološki nedostatak. Od nekoliko stotina dosad identificiranih mikotoksina, desetak ih je privuklo najveću pozornost zbog svojih teških učinaka na zdravlje ljudi i njihovog pojavljivanja u hrani.”

Privlačnost dobrog sendviča je neosporna, ali ne vrijedi riskirati svoje zdravlje. Ako ste zabrinuti zbog bacanja hrane, uvijek možete zamrznuti svježi kruh kako biste ga duže zadržali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo