Odlična su za doručak, kao međuobrok ili pak u bogatoj salati jer sadrže mnoštvo vitamina i minerala, daju energiju te ste od njih duže siti. Jedna su od najkvalitetnije i najhranjivijih namirnica na svijetu, makar nas stalno žele uvjeriti da su nezdrava jer imaju puno kalorija i kolesterola.
S ničime nije dobro pretjerivati, ali ako pojedete dva do tri jaja svakog dana, možete osjetiti samo pozitivan učinak na organizam. Bogata su vitaminom A, selenom, kalcijem, fosforom, B vitaminima i vitaminom D kojeg nije tako lako naći u namirnicama prirodnog podrijetla.
Evo zašto biste ih ipak trebali jesti:
Dobra su za mozak
Jaja sadrže holin, odnosno vitamin B8 koji spječava taloženje kolesterola na krvnim žilama te pomaže u stvaranju novih ćelijskih membrana u mozgu.
Štite vid
Nutrijenti u jajima pomažu i da s godinama održimo dobar vidi da nemamo puno problema s bolestima oka.
Odgovorna za dugovječnost
Upravo zbog vitamina E u sastavu, štite nas od pojedinih vrsta rakova i bolesti srca te mijenjaju način na koji starimo.
Prepuna kvalitetnih proteina
Proteini su vrlo važni u izgradnji i održavanju kvalitete organizma, a jaja su tu pravi prvak jer su jedan od najvažnijih izvora proteina i aminokiselina.
Sadrže zdrav kolesterol
Suprotno uvriježenim mišljenima, jaja sadrže 180 miligrama kolesterola, dok jetra proizvodi najmanje 1000. Također, radi se o dobrom kolesterolu koji čuva srce i mozak.