Sigurno vam se puno puta dogodilo da ste baš krenuli napraviti si sendvič, a kad ono neugodno iznenađenje - na kruhu ili siru razvila se plijesan. Iako su neke namirnice sigurne za jesti ako se plijesan samo makne, neke ne bi trebali pojesti ni u ludilu.
Evo od koje hrane vam neće biti ništa, a koja je na redu za smeće.
Kruh
Kada kruh popljesnivi, nemate drugog izbora nego baciti ga. Plijesan ima dugačko korjenje koje se širi kroz rupičastu, pjenastu strukturu namirnica poput kruha i kolača. Čak i ako bacite dio koji je pljesniv, tko zna koliko mikroskopskih čestica plijesni postoji u ostatku kruha.
Tvrdi sir (gauda, cheddar i slični)
Plijesan na siru nije toliki bauk jer ta namirnica ima gušću strukturu i nije toliko porozna kao dizane namirnice. Pljesnivi dio samo odrežite, a ostatak možete bez problema pojesti.
Mekši sirevi i oni za mazanje
Na vlažnim sirevima plijesan se brže stvara, a može prodrijeti i u ostatak sira. Najbolje ga je baciti cijelog. Da uzalud ne bacate novac, odijelite porcije za sad i za kasnije koje možete zamrznuti.
Mrkva i paprika
Možete ih jednostavno spasiti ako odrežete zaražene dijelove, a to se odnosi i na zelje, krumpir i jabuke.
Rajčice
Mekano voće i povrće osjetljivo je na penetraciju plijesni kao i kruh i slične namirnice. Uz plijesan voće i povrće najčešće poprimi drukčiji okus, odnosno kisne.