Evo koju hranu smijete jesti nakon što ste s nje skinuli plijesan, a koju morate odmah baciti u smeće

Image
Foto: Thinkstock, AlexPro9500

Ne želite baciti taj divni komad sira pa ga malo 'uredite' i pojedete. No je li to baš pametno?

21.11.2016.
18:45
Thinkstock, AlexPro9500
VOYO logo

Sigurno vam se puno puta dogodilo da ste baš krenuli napraviti si sendvič, a kad ono neugodno iznenađenje - na kruhu ili siru razvila se plijesan. Iako su neke namirnice sigurne za jesti ako se plijesan samo makne, neke ne bi trebali pojesti ni u ludilu.

Evo od koje hrane vam neće biti ništa, a koja je na redu za smeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruh

Image

Kada kruh popljesnivi, nemate drugog izbora nego baciti ga. Plijesan ima dugačko korjenje koje se širi kroz rupičastu, pjenastu strukturu namirnica poput kruha i kolača. Čak i ako bacite dio koji je pljesniv, tko zna koliko mikroskopskih čestica plijesni postoji u ostatku kruha.

Tvrdi sir (gauda, cheddar i slični)

Image

Plijesan na siru nije toliki bauk jer ta namirnica ima gušću strukturu i nije toliko porozna kao dizane namirnice. Pljesnivi dio samo odrežite, a ostatak možete bez problema pojesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mekši sirevi i oni za mazanje

Image

Na vlažnim sirevima plijesan se brže stvara, a može prodrijeti i u ostatak sira. Najbolje ga je baciti cijelog. Da uzalud ne bacate novac, odijelite porcije za sad i za kasnije koje možete zamrznuti.

Mrkva i paprika

Image

Možete ih jednostavno spasiti ako odrežete zaražene dijelove, a to se odnosi i na zelje, krumpir i jabuke.

Rajčice

Image

Mekano voće i povrće osjetljivo je na penetraciju plijesni kao i kruh i slične namirnice. Uz plijesan voće i povrće najčešće poprimi drukčiji okus, odnosno kisne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo