Jaja su nezaobilazan dio pripreme mnogih jela, a jedna je od osnovnih namirnica koje možemo pronaći u hladnjaku. Ipak, iako im je rok trajanja obično dug, uobičajene pogreške mogu ga znatno skratiti. Stručnjak za skladištenje podijelio je savjete kako jajima produljiti rok trajanja te otkrio ključne trikove za njihovo pravilno čuvanje.
Prilikom slaganja namirnica u hladnjak često je primamljivo pospremiti jaja u vrata hladnjaka kako bi uštedjeli na prostoru. Međutim, prema Adamu Oakleyju, stručnjaku za skladištenje, ova je uobičajena navika daleko od idealne, piše Express.
Skladištite li ih pogrešno?
Naime, čuvanje jaja na ovaj način može smanjiti njihov rok trajanja i povećati rizik od kontaminacije jer se temperatura na vratima hladnjaka stalno mijenja zbog učestalog otvaranja i zatvaranja.
"To stvara uvjete u kojima se bakterije mogu razvijati te slabi prirodna zaštitna barijera jaja, ubrzavajući njihovo kvarenje. Osim temperaturnih oscilacija, problem je i učestalo otvaranja vrata hladnjaka. To može uzrokovati lagano treskanje jaja, što možda ne zvuči ozbiljno, ali s vremenom može smanjiti njihovu kvalitetu."
Umjesto toga, stručnjak savjetuje da se jaja čuvaju u dubljim, srednjim dijelovima hladnjaka. Ta mjesta u hladnjaku održavaju stabilnu temperaturu, obično ispod 20°C, što je ključno za očuvanje svježine jaja.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Zabranjuje se korištenje pitke vode za pranje vozila, ali i ulica, trgova gradova i ostalih javnih površina