Bez obzira na to živite li sami pa mislite da nema smisla išta pripremati ili ste užurbani roditelj koji će pripremiti doručak djeci ali će sebi tek nešto staviti u usta, više nema opravdanja. Ovi doručci su zdravi, jednostavni i spremi za 5 minuta.
1. Kajgana bez prženja
U posudi koja smije u mikrovalnu izmiješajte dva-tri jaja, ubacite šaku povrća ( špinat, cherry rajčice, sjeckana paprika), pospite s malo sira. Stavite u mikrovalnu na 30 sekundi, promiješajte pa vratite u mikrovalnu na još 30 sekundi (ili koliko treba da se jaja ispeku). Najpraktičniji dio je to što na posudu jednostavno možete staviti poklopac i ponijeti. A možete i smjesu pripremiti uvečer, staviti ju u hladnjak i ujutro samo ispeći.
2. Voćno zadovoljstvo
Ne postoji jednostavnije – izmiješajte komade voće i jogurt. Osobito dobro će funkcionirati kremasti grčki tip. Osim što možete sami birati omjere i voće, divno je to što ovdje možete staviti i voće koje je možda malo prezrelo. Ako volite slađe, zasladite medom. Možete i sve izmiksati u smoothie, a možete dodati i nešto žitnih pahuljica kako bi bili još hranjiviji.
3. Lijeni doručak
Uvečer izmiješajte trećinu šalice zobi ( muesle ili neke druge) s pola šalice mlijeka, pola zgnječene banane, 1/4 sjeckanih oraha ( badema i sl) te dodajte malo cimeta i stavite u hladnjak. Ujutro ćete imati gurmansku zobenu kašu bez kuhanja.
4. Egzotični energetski tost
Kod nas pomalo ignorirana namirnica, avokado, idealan je izvor zdravih masti, a idealan je i u slanoj i u slatkoj varijanti. Na blago tostirani integralni kruh namažite zgnječeni avokado, posolite a prema želji začinite paprikom, biberom... Dodate li tome još dva kuhana jaja, dobili ste doručak koji će vas držati sitima još dugo tijekom dana.
5. Stari doručak u novom ruhu
Tu stvarno ne treba ništa objašnjavati; sir i vrhnje. Za kompletan doručak možete mu dodati i povrće ( recimo sjeckanu papriku), a postat će nutricionistički praznik obogatite li ga mineralima, vitaminima i vlaknima. Dodajte mu sjemenke lana, suncokreta ili bundeve. Možete mu dodati i orahe, no tada je bolje što manje soliti.