Dva jaja za doručak? Evo što će se početi događati u vašem tijelu ako ih jedete na dnevnoj bazi

Prilično ćete se iznenaditi rezultatima

6.6.2017.
8:00
Thinkstock, Anaiz777

Nekima su ona neizostavan dio doručka, drugi ih izbjegavaju zbog potencijalno lošeg učinka kolesterola na krvne žile. Međutim, jaja imaju više pozitivnih učinaka nego što imaju onih negativnih, piše Brightside. Svakako, optimalna doza je 2-3 jaja dnevno, a evo što se može promijeniti u vašem tijelu ako ih umjereno konzumirate:

1. Mozak je zaštićen

Fosfolipidi koji osiguravaju normalnu komunikaciju među stanicama mozga sastoje se od kolina, spoja koji štiti od gubitka pamćenja i povezuje se s poboljšanjem ostalih kognitivnih funkcija. Kolin se, naravno, nalazi u jajima, a tijelu su dovoljna 2 jaja dnevno da se bogato opskrbi ovim vitaminom.

2. Lutein čuva vid

Jedno istraživanje je pokazalo da su kokošja jaja bogata luteinom koji je odgovoran za jasan i oštar vid. Njegov nedostatak potiče destruktivne promjene u tkivu oka, a vid se nepovratno pogoršava.

3. Vitamin D apsorbira kalcij

Ako vam žličica ribljeg ulja dnevno nije baš privlačan odabir, jedite jaja. Vitamin D u jajima pomaže u apsorpciji kalcija koji, kako svi znamo, jača kosti i zube.

4. Vitamin B kompleks štiti kožu, kosu i jetru

Biotin, vitamin B12 i probavljivi hranjivi proteini pridonose jačanju kose i kože, a spomenuti fosfolipidi potiču uklanjanje toksina iz jetre.

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Nekada se stalno spominjalo da je kolesterol u jajima štetan za krve žile, no neka istraživanja su pokazala da je on zapravo uravnotežen s fosfatidima, tako da nije štetan za naše zdravlje. Osim toga, jaja sadrže i omega-3 masne kiseline koje smanjuju razinu triglicerida, čime se također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

6. Kilogrami se tope

Američki znanstvenici zaključili su da su jaja za doručak u kombinaciji s nisko-kaloričnom prehranom ključ bržeg gubljenja kilograma. To je zato jer nas jaja dugo vremena čine sitima pa nemamo potrebu stalno nešto grickati.

7. Smanjen je rizik od raka

Gore spomenuti kolin također smanjuje rizik od raka. Rezultati ove studije pokazali su da žene koje su u svojim tinejdžerskim danima konzumirale jaja, imaju 18 posto manje šanse za razvijanje raka dojke.

8. Jaja su dobra za planiranje trudnoće

Vitamin B također sudjeluje u formiranju spolnih hormona. Folna kiselina ili vitamin B9 pomaže u stvaranju eritrocita i neuralne cijevi fetusa, a smanjuje rizik od mentalne retardacije djeteta.

9. Usporava se starenje

Nizozemski znanstvenici su proveli istraživanje na ženama u dobi od 35 do 40 godina i otkrili da su konzumiranjem jaja nestale mrlje s njihove kože, a ona je bila zategnutija. Što se tiče muškaraca, bore oko očiju bile su znatno manje vidljive.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali