Šaran na kineski način
Sastojci: 1 šaran 1 šalica pileće juhe 1 mrkva 2 žlice vermuta 2 žlice pelata rajčice 2 žlice šećera 2 žlice gustina 3 mlada luka 3 žlice jabukovog octa 4 žlice soja umaka vezica celera bez lišća ulje
Priprema: Očistite ribu, na nekoliko mjesta na leđima ju zarežite, te prelijte soja umakom u koji ste umiješali vermut i ostavite da odstoji. Bijeli dio luka usitnite, a mrkvu očistite i izrežite uzdužno na tanke trake. U dubokom loncu ugrijte cca litru ulja do vrenja, pa uronite ribu. Pustite ribu da se peče, pa je, kad bude gotova, stavite na papirnati ubrus kako bi upio višak ulja. U tavi zagrijte malo ulja, dodajte luk, mrkvu i celer. Kada povrće omekša dodajte juhu, pelati, gustin, šećer i ocat. Kada umak provrije njime prelijte ribu i poslužite.
Kuglice od bakalara na brazilski načinBolinhos de bacalhau ili Cod Croquettes
Sastojci: 1/2 kg usoljenog bakalara papar u zrnu 1 manji luk 1/2 kg krumpira 2 jaja lovorov list peršin biljno ulje za prženje
Priprema: Bakalar je potrebno ostaviti dva dana u vodi koju je potrebno mijenjati dva do tri puta dnevno. Nakon toga bakalar prokuhajte u vodi 10 minuta u uzavreloj vodi, procijedite, posušite i ostavite da se hladi. Odvojite meso bakalara od kože i kostiju i smrvite ga na male komadiće. U 50 dcl vode dodajte malo papra, luk i lovorov list i pustite da uzavrije pa dodajte bakalar i još 50 dcl hladne vode. Kada voda provrije kuhajte još 15-ak minuta. Kada se sve ohladi procijedite i posušite bakalar te ga u većoj posudi umiješajte s prethodno umućenim jajima, zgnječenim kuhanim krumpirom i peršinom. Neka smjesa odstoji pola sata, a tada formirajte kuglice i pržite u vrućem ulju.
Rebarca na portugalski
Sastojci: 4 žlice maslinova ulja 2 šalice kosanog luka 4 rajčice 2 žlice pekmeza od rajčica 1 žlica škrobnog brašna ½ l mesne juhe sol, biber, sitna paprika 2 žlice nasjeckanih maslina ½ žličice soka od bijelog luka 1 žlica octa 1 žličica šećera 4 svinjska rebarca 1 šalica nastruganog sira
Priprema: Usitnite luk i rajčice, pomiješajte i dodajte pekmez od rajčica te sve popržite na maslinovu ulju. Nakon 30 minuta umak je gotov i treba ga propasirati kroz sito. Škrobno brašno pomiješa se s mesnom juhom kako bi umak bio gušći te se dodaju svi začini.
Rebarca pecite na roštilju ili u tavi do lijepe tamno crvene boje nakon čega se preliju umakom i pospu sirom, a da bi se dobila fina zapečena kora, rebarca se stave u pećnicu na 220 celzija cca 10 do 15 min ovisno o želji.
Američka purica
Sastojci: purica spremna za pečenje (oko 3 kg s iznutricama) veća glavica luka 10 dag dimljene slanine ( pancete ) 4 peciva 1/2 celerovog gomolja 15 kestena 3 jaja oko 2,5 dl mlijeka malo soli i papra 1 čajna žličica kadulje 1 čajna žličica ružmarina 1 čajna žličica majčine dušice 10 dag maslaca aluminijska folija za pečenje Priprema: Oguljeni luk sitno nasjeckati, a slaninu narezati na prutiće te ju blanširati tri minute u vrućoj vodi, ohladiti pa narezati na malene kockice. Celer očistiti, oprati pa blanširati u posoljenoj vodi, ohladiti i narezati na kockice. Kestene zarezati na ravnom dijelu u križ i kuhati oko 10 minuta, oguliti. Očistiti iznutrice pa i njih narezati na kockice kao i peciva i ih na 180°C u pećnici do zlatno-žute boje. Nakon toga, pećnicu ugrijati na 190-200 °C. Na 20 g maslaca staklasto popržiti kockice slanine, zatim dodati luk, a nešto kasnije i iznutrice. Jaja izlupati i pomiješati ih s polovicom začina. Pržene kockice slanine i iznutrice pomiješati s kockicama celera i prženog kruha. Zaliti ih mlijekom i još jednom dobro promiješati, a po potrebi dodatno posoliti i zapapriti. Ovim nadjevom napuniti puricu. Otvor zatvoriti kuhinjskim koncem ili drvenim štapićima. Izvana meso natrljati solju, paprom, kaduljom, ružmarinom i majčinom dušicom. Puricu podviti pod trup, a batake povezati koncem. Tako pripremljenu puricu položiti na foliju premazanu otopljenim maslacem. Izvana meso pomoću kista premazati maslacem. Uviti u aluminijsku foliju i puricu peći 2 i pol sata u namazanoj tavi. Posljednji sat pečenja odviti foliju.
Dansko božićno vino
Sastojci: 5 kardanom sjemenke 5 klinčića 1 štapić cimeta 1 žlica limunove korica 2 šalice crnog vina 2 šalice slatkog crvenog vina ( Port vino) 100 g badema blanširanih ( bez kore) 100 g grožđica 100 g kockica šećera 2 čaše rakije
Priprema: Stavite sve začine i koru od limuna u debelu gazu i dobro zavežite. Stavite vino u čajnik i ispusti vrećicu od gaze sa sastojcima u nju. Neka se kuha 20 minuta. Dodajte bademe i grožđice i pustite da kuha još 10 minuta a onda maknite s vatre. Izvadite vrećicu od gaze sa začinima i smjesu prelijte kroz sito. Bademe i grožđice možete baciti, a rakiju prelijte preko kockica šećera i zapalite ih. Ulijte odjednom u vino smjesu i poslužite u vruće i ugrijane šalice.
Sicilijanski božićni keksiBiscotti di mandorle all’arancia
Sastojci: 2 naranče 350 g badema (oguliti) 150 šećera 3 bjelanjka prstohvat soli 1 žutanjak papir za pleh šećer u prahu
Priprema: Naranče oprati vrućom vodom i dobro osušiti pa naribati koru i iscijediti sok. Bademe oguliti i samljeti zajedno sa šećerom pa smjesi dodati sok od naranče, žutanjak i pola smjese snijega kojeg smo dobili tučenjem bjelanjka pomiješanog sa soli. Ostatak snijega pomiješamo s naribanom korom i onda polako pomiješamo obje smjese.
Iz smjese raditi kuglice i stavljati na pleh. Ugrijati pećnicu na 200°C pa oblikovane kuglice peći cca 13 minuta. Kuglice prije stavljanja u pećnicu posuti šećerom u prahu. Po želji nakon pečenja možete opet posuti sa šećerom u prahu.
Prethodni članci:
arti-200912100404006 arti-200912090323006