Pizza je definitivno jedno od najomiljenijih jela na svijetu i bilo bi sasvim krivo ne proslaviti Međunarodni dan pizze s ponekim receptom koji vodi do savršenog zalogaja. Pizza se jela još u starom Babilonu, Egiptu i Grčkoj pa je došla do Italije gdje se prodavala na svakom uglu.
U počecima je još sličila piti - okrugloj lepinji od brašna i vode i bila je često jelo siromašnijih obitelji koji su na nju stavljali sastojke koje su našli, a to je većinom bio sir vlastite proizvodnje. U Napulju se tako 1830. otvorila prva pizzeria na svijetu Antica Pizzeria Port’ Alba koja radi još i dan danas.
Kao što i sami znate, odlične pizze nema bez savršenog tijesta koje mora biti ravnomjerno ispečeno, ne previše hrskavo i s istaknutim bijelim rubom. Evo recepta:
Sastojci:
- pola kilograma brašna (300 g glatko, ostalo oštro)
- dvije žličice soli
- jedna žlica šećera
- 5 g suhog kvasca
- 0,3 dl mlijeka
- 2,3 dl vode
- 0,3 dl maslinovog ulja
Priprema:
- Pomiješajte sve suhe sastojke pa im redom dodajte sve mokre. Miješajte dok se ne oblikuje tijesto te ga prebacite na glatku površinu koju ste prethodno posipali oštrim brašnom.
- Mijesite ga dok ne vidite da je postalo 'poslušno' i da se može razvlačiti. Vratite ga u posudu, pokrijte krpom i pustite da odmara na toplome oko sat vremena.
- Tijestom potom razvaljajte na željenu debljinu te na njega poslažite sve što vam srce želi. Ispecite i uživajte!