Čuvajte se podgrijane riže: Jedna greška u pripremanju mogla bi imati fatalne posljedice po zdravlje!

Image
Foto: Giphy

Evo kako ćete izbjeći trovanje

28.3.2017.
15:00
Giphy
VOYO logo

Iako podgrijavamo baš sve, nismo svjesni da se tako izlažemo riziku od trovanja hranom. Već sigurno znate da se špinat ili krumpir nipošto ne bi smjeli podgrijavati jer se ponovnim grijanjem stvaraju opasni spojevi. Međutim, čak i riža spada u ovu skupinu, a posljedice mogu biti fatalne, piše NHS.

Image

Čak nije toliki problem u samom podgrijavanju, već u tome gdje ste držali rižu nakon prve termičke obrade. Sirova riža sadrži spore bakterija koje se brzo razmnožavaju, a zadržavaju se čak i na kuhanim zrnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste nepojedenu rižu ostavili na sobnoj temperaturi, bakterije se mogu brže namnožiti i proizvesti toksine koji uzrokuju povrćanje ili proljev. Sa svakim satom duže, rizik od trovanja je veći pa se rižu preporučuje spremiti u hladnjak odmah nakon što se ohladi. Idealno bi bilo unutar jednog sata od kuhanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo