Čuvajte se podgrijane riže: Jedna greška u pripremanju mogla bi imati fatalne posljedice po zdravlje!

Image
Foto: Giphy

Evo kako ćete izbjeći trovanje

28.3.2017.
15:00
Giphy
VOYO logo

Iako podgrijavamo baš sve, nismo svjesni da se tako izlažemo riziku od trovanja hranom. Već sigurno znate da se špinat ili krumpir nipošto ne bi smjeli podgrijavati jer se ponovnim grijanjem stvaraju opasni spojevi. Međutim, čak i riža spada u ovu skupinu, a posljedice mogu biti fatalne, piše NHS.

Image
Image

Čak nije toliki problem u samom podgrijavanju, već u tome gdje ste držali rižu nakon prve termičke obrade. Sirova riža sadrži spore bakterija koje se brzo razmnožavaju, a zadržavaju se čak i na kuhanim zrnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste nepojedenu rižu ostavili na sobnoj temperaturi, bakterije se mogu brže namnožiti i proizvesti toksine koji uzrokuju povrćanje ili proljev. Sa svakim satom duže, rizik od trovanja je veći pa se rižu preporučuje spremiti u hladnjak odmah nakon što se ohladi. Idealno bi bilo unutar jednog sata od kuhanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo