Zamrznuti meso uobičajeni je postupak nakon kupovine, međutim, skladištenje drugih namirnica na sličan način također je dobar način da im se produlji rok. Osim toga, začine je moguće skladištiti na različite načine, pa kada kuhate ne morate razmišljati imate li sve sastojke koji vašem ručku daju taj poseban okus svojstven vašem stilu kuhanja.
1. Mlijeko ili vrhnje u kockicama leda
Mlijeko ili vrhnje za kuhanje možete zamrznuti u plastičnim kockicama za led. Na taj način produžili se trajanje ovom proizvodu i uvijek je dostupan, kada pripremate jela.
2. Koncentrat rajčice
Sve što trebate je jedna plastična posuda s poklopcem. Rasporedite koncentrat rajčice u količine koje inače dodajete jelima i zamrznete. Kada kuhate, samo uzmete zamrznutu količinu potrebnu za jelo.
3. Luk i poriluk u boci
Višak luka ili poriluka ne morate baciti u koš za smeće. Dovoljno je da ga narežete na manje komadiće i skladištite u običnu plastičnu bocu sa čepom. Na taj način luk će zadržati svoju svježinu, a njegov se miris neće širiti zamrzivačem ili kuhinjom.
4. Zamrznute palačinkice
Svi volimo palačinke, ali nemamo uvijek vremena napraviti ih. Želite li ih za doručak, sve što trebate učiniti je zamrznuti ih u plastičnim vrećicama. Treba samo pripaziti da se ne zalijepe jedna za drugu, pa je najbolje zamrzavati ih odvojeno.
5. Zamrznute kockice juhe
Vašu omiljenu juhu možete jesti kad god poželite, a da ne morate raditi jelo od temelja. U modulice za pravljenje kolača sipajte omiljenu juhu i zamrznite. Kada poželite tanjur juhe, jednostavno ju odledite, zagrijte i za 10 minuta uživajte.
6. Narezani sir
Naribani sir stavite u vrećice, količinu odredite sami. Zamrznut će ostati svježiji, neće se osušiti. Uostalom, sir je skup, pa je ovo način da ga u potpunosti iskoristite, bez osušenih dijelova koje morate baciti.
7. Svježe zeleno začinsko bilje
Namirnice poput primjerice peršina vrlo se brzo osuše na sobnoj temperaturi. Napravite li "smoothie" od začina, sipajte tekućinu u modulice za kolače i zamrznite. Idealan dodatak jelima.
8. Šačica mljevenog mesa
Mljeveno meso dobro je skladištiti u točnim količinama koje su potrebne da se pripreme jela, poput primjerice, umaka za špagete. Kako bi se lakše i brže otopilo, dobro ga je dlanovima stanjiti u vrećici ili, pedantnije, rasporediti ako je prikazano na slici.
9. Maslinovo ulje i začini
Majčinu dušicu, timijan, vlasac, ružmarin, sve je to začinsko bilje koje se koristi ne samo u kuhinji već i u kozmetici i proizvodnji ljekova. Ovakve se i slične biljke dodaju jelima, a maslinovo ulje najbolji im je prijatelj. Želite li obogatiti kvalitetu svoje prehrane, zamrznite začinsko bilje po izboru u maslinovom ulju na isti način na koji pravite kockice leda.
10. Jaja u silikonu
Ukoliko na balkonu svojeg stana nemate kokoši nesilice, utoliko je ovo idealan način da sačuvate domaća jaja koja ste kupili negdje na selu. Inače. kupovanje jaja u većim količinama je problem, zbog njihovog kratkog roka trajanja. Jaja moraju biti skladištena u frižider, a ova zamrznuta poslužit će za spravljanje različitih jela, pogotovo kolača. Međutim, trebate ih staviti u modulice od silikona, kako bi ih kasnije što lakše i u jednom komadu mogli izvaditi iz njih.
11. Avokado svjež i zelen
Prerežite avokado na pola, premažite sokom od limuna kako bi zadržao svoju prirodnu boju i zamrznite. Tako će trajati duže, a neće izgubiti svoja svojstva. Osim toga, avokado uvijek možete samljeti i napraviti malene ledene kockice od njega. Dovoljno za zdravi napitak.
12. Sladoled od banana
Banane čija je kora već počela tamnjeti očistite, narežete i zamrznete. Potom ih smrznute stavite u mlinac, dodate zaslađivač po želji, malo vanilije i imate ukusan prirodan sladoled.
Evo još nekoliko ideja za sladoled od smrznutih banana: