ČUVAJTE HRANU: /

Evo nekoliko trikova kako pametno skladištiti lako kvarljive namirnice

Image
Foto: Sharebly

Kupujete li namirnice na mjesečnoj bazi ovih nekoliko savjeta kako skladištiti lako kvarljivu hranu idealne su za vas. Mlijeko ne mora trajati samo onoliko koliko piše na pakovanju.

8.3.2016.
19:56
Sharebly
VOYO logo

Zamrznuti meso uobičajeni je postupak nakon kupovine, međutim, skladištenje drugih namirnica na sličan način također je dobar način da im se produlji rok. Osim toga, začine je moguće skladištiti na različite načine, pa kada kuhate ne morate razmišljati imate li sve sastojke koji vašem ručku daju taj poseban okus svojstven vašem stilu kuhanja.

1. Mlijeko ili vrhnje u kockicama leda

Image
Foto: sherably

Mlijeko ili vrhnje za kuhanje možete zamrznuti u plastičnim kockicama za led. Na taj način produžili se trajanje ovom proizvodu i uvijek je dostupan, kada pripremate jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Koncentrat rajčice

Image
Foto: sherably

Sve što trebate je jedna plastična posuda s poklopcem. Rasporedite koncentrat rajčice u količine koje inače dodajete jelima i zamrznete. Kada kuhate, samo uzmete zamrznutu količinu potrebnu za jelo.

3. Luk i poriluk u boci

Image
Foto: sherably

Višak luka ili poriluka ne morate baciti u koš za smeće. Dovoljno je da ga narežete na manje komadiće i skladištite u običnu plastičnu bocu sa čepom. Na taj način luk će zadržati svoju svježinu, a njegov se miris neće širiti zamrzivačem ili kuhinjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Zamrznute palačinkice

Image
Foto: sherably

Svi volimo palačinke, ali nemamo uvijek vremena napraviti ih. Želite li ih za doručak, sve što trebate učiniti je zamrznuti ih u plastičnim vrećicama. Treba samo pripaziti da se ne zalijepe jedna za drugu, pa je najbolje zamrzavati ih odvojeno.

5. Zamrznute kockice juhe

Image
Foto: sharebly

Vašu omiljenu juhu možete jesti kad god poželite, a da ne morate raditi jelo od temelja. U modulice za pravljenje kolača sipajte omiljenu juhu i zamrznite. Kada poželite tanjur juhe, jednostavno ju odledite, zagrijte i za 10 minuta uživajte.

6. Narezani sir

Image
Foto: sharebly

Naribani sir stavite u vrećice, količinu odredite sami. Zamrznut će ostati svježiji, neće se osušiti. Uostalom, sir je skup, pa je ovo način da ga u potpunosti iskoristite, bez osušenih dijelova koje morate baciti.

7. Svježe zeleno začinsko bilje

Image
Foto: sharebly

Namirnice poput primjerice peršina vrlo se brzo osuše na sobnoj temperaturi. Napravite li "smoothie" od začina, sipajte tekućinu u modulice za kolače i zamrznite. Idealan dodatak jelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Šačica mljevenog mesa

Image
Foto: sharebly

Mljeveno meso dobro je skladištiti u točnim količinama koje su potrebne da se pripreme jela, poput primjerice, umaka za špagete. Kako bi se lakše i brže otopilo, dobro ga je dlanovima stanjiti u vrećici ili, pedantnije, rasporediti ako je prikazano na slici.

9. Maslinovo ulje i začini

Image
Foto: sharebly

Majčinu dušicu, timijan, vlasac, ružmarin, sve je to začinsko bilje koje se koristi ne samo u kuhinji već i u kozmetici i proizvodnji ljekova. Ovakve se i slične biljke dodaju jelima, a maslinovo ulje najbolji im je prijatelj. Želite li obogatiti kvalitetu svoje prehrane, zamrznite začinsko bilje po izboru u maslinovom ulju na isti način na koji pravite kockice leda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Jaja u silikonu

Image
Foto: sharebly

Ukoliko na balkonu svojeg stana nemate kokoši nesilice, utoliko je ovo idealan način da sačuvate domaća jaja koja ste kupili negdje na selu. Inače. kupovanje jaja u većim količinama je problem, zbog njihovog kratkog roka trajanja. Jaja moraju biti skladištena u frižider, a ova zamrznuta poslužit će za spravljanje različitih jela, pogotovo kolača. Međutim, trebate ih staviti u modulice od silikona, kako bi ih kasnije što lakše i u jednom komadu mogli izvaditi iz njih.

11. Avokado svjež i zelen

Image
Foto: sharebly

Prerežite avokado na pola, premažite sokom od limuna kako bi zadržao svoju prirodnu boju i zamrznite. Tako će trajati duže, a neće izgubiti svoja svojstva. Osim toga, avokado uvijek možete samljeti i napraviti malene ledene kockice od njega. Dovoljno za zdravi napitak.

12. Sladoled od banana

Image
Foto: sharebly

Banane čija je kora već počela tamnjeti očistite, narežete i zamrznete. Potom ih smrznute stavite u mlinac, dodate zaslađivač po želji, malo vanilije i imate ukusan prirodan sladoled.

Evo još nekoliko ideja za sladoled od smrznutih banana:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo