Naime, boja tanjura s kojeg jedemo, kaže nova studija, uvelike utječe na to koliko ćemo pojesti. Dr. Brian Wansink i Dr. Koert van Ittersum, piše Shefinds, utvrdili su da kontrast između hrane i tanjura stvara optičku iluziju koja ima veze s percepcijom veličine.
Sve je u iluziji
Ovu iluziju objasnio je belgijski filozof Franz Delboeuf davne 1865. godine koja kaže da pogrešno procjenjujemo veličinu identičnih krugova okruženih krugovima različite veličine. Ako je krug okružen većim krugovima onda nam se on čini manjim, ali ako je taj isti krug okružen manjim krugovima, čini nam se većim.
Dakle, što veća praznina oko kruga, to nam se on čini manjim. Wansink i van Ittersum istraživanje su proveli na 60 ljudi. Prva polovica je jela tjesteninu s Alfredo umakom ili onim od rajčice s bijelih tanjura, a druga polovica s crvenih.
Nakon što je svatko stavio hranu na svoj tanjur, isti su izvagani. Pojedinci koji su imali slabi kontrast između hrane i tanjura, napunili su tanjure s 30 % više hrane od onih sa većim kontrastom.
Zaključak?
Ako želite izbjeći prejedanje, kupite tanjure u boji hrane koju najviše volite jesti. Ako volite povrće, neka vam tanjuri budu zeleni. Uživate li u tjestenini s umakom, za vas su žuti/narančasti tanjuri.