Orada je ukusna i lagana riba prihvatljive cijene, a blitva i krumpir s njom u kombinaciji čine nepogrešivi klasik.
Sastojci:
- 2 orade
- 200 ml bijelog vina
- 1 manja glavica luka
- 150 ml maslinovog ulja
- 500 g blitve
- 400 g krumpira
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar
- vegeta
- grančica ružmarina
Priprema:
- Očistite i narežite luk te ga potopite u bijelom vinu i pustite da odstoji oko dva sata, da vino upije arome luka. Nakon nekog vremena u drugoj posudi pomiješajte ulje, papar i vegetu.
- Ribu očistite, operite i osušite papirnatim ručnicima, prerežite je po duljini, posolite i namažite prethodno pripremljenim uljem - uz pomoć grančice ružmarina. Ostatak ulja pomiješajte s prethodno pripremljenim bijelim vinom i lukom.
- Ribu stavite u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite poklopljenu na oko 200 stupnjeva 50 minuta. (Prilikom pečenja ribu premazujte mješavinom vina, ulja i luka)
- Dok se riba peče očistite i operite blitvu i krumpir. Krumpir narežite na kockice i stavite da se kuha u slanoj vodi oko 15 minuta, a zatim u vodu dodajte blitvu, dva češnja češnjaka, malo maslinova ulja i sve zajedno kuhajte još 5-7 minuta.
- Krumpir i blitvu procijedite i poslužite uz pečenu ribu. Dobar tek!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa