Brzinski ručak: Švedske mesne okruglice u finom umaku

Image
Foto: Thinkstock, ALLEKO

Ovo tipično švedsko jelo odlično je uz pire krumpir ili tjesteninu

6.3.2017.
11:57
Thinkstock, ALLEKO
VOYO logo

Ako ste probali švedske mesne okruglice u posjetu Ikei i svidjele su vam se, ove će vas još više oduševiti. Kombinacija mesa, umaka i džema od brusnica malo je neobična, ali okus je božanstven. Uživajte!

Sastojci:

  • 1 veliki luk
  • 2-3 šalice mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • 4-5 šnita kruha bez kore
  • 2 jaja
  • 600 g mljevene junetine
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • 2 žličice crnog papra

Za umak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 6 žlica maslaca
  • 3 žlice brašna
  • goveđi temeljac
  • kiselo vrhnje
  • 2 do 4 žlice džema od brusnica

Priprema:

  1. Naribajte luk i popržite ga na otopljenom maslacu dok nije staklast pa ga stavite sa strane da se ohladi. Kruh natrgajte na komadiće, pomiješajte s mlijekom i neka stoje oko 15 minuta.
  2. Natopljeni kruh zatim sameljite u blenderu te ga umješajte u ohlađeni luk. Dodajte im jaja, meso, sol, papar, muškatni oraščić i kradamom te sve sjedinite rukama.
  3. Od smjese formirajte okruglice srednje veličine. Zagrijte 6 žlica maslaca u dubljoj tavi, a kada se počne pjeniti, dodajte mu okruglice. Popecite ih kratko sa svih strana, a zatim izvadite iz tave.
  4. Po potrebi u tavu dodajte još maslaca te mu dodajte brašno. Kada umak poprimi laganu smeđu boju, dodajte mu temeljac i miješajte.
  5. Okruglice dodajte umaku, smanjite vatru i pustite da se kuhaju oko 10 minuta. U umak umiješajte kiselo vrhnje, a džem od brusnica možete također dodati umaku ili poslužiti sa strane. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo