Školjke moraju biti zatvorene ili da se zatvaraju na dodir. Kad se skuhaju situacija je obrnuta, one koje se nisu otvorile treba baciti.
Školjke do korištenja držite u hladnjaku, potopljene u posudi s vodom i pokrivene krpom. Mogu tako ostati i preko noći.
Sve školjke su pune mora, zato se kuhaju bez soli i mora, nemojte to zaboraviti.
Brbavice žive u pijesku, zato ih treba dobro očistiti, najbolje žičanom četkicom, a u nedostatku iste, dobro trljati jednu o drugu. Onda ih isperite nekoliko puta u hladnoj vodi i ostavite da se ocijede.
U široj posudi ugrijte maslinovo ulje pa ubacite sitno rezan češnjak i peršin. Promiješajte i čim češnjak zamiriše, dodajte ocijeđene brbavice. Izmiješajte da se školjke oblože češnjakom i peršinom, poklopite i pustite samo da se školjke zagriju.
Tada podlijte bijelim vinom, dodajte papar, promiješajte i poklopite.
Nakon 2-3 minute dodajte krušne mrvice (školjke malo razmaknite, pa mrvice umiješajte u tekućinu), opet dobro izmiješajte, poklopite i nastavite kuhati, s tim da krušnih mrvica dodajte toliko da toč ne bude ni rijedak ni gust.
Nakon što se školjke otvore, kuhajte još 2-3 minute.
Izvor: Coolinarika.com