BORITE LI SE S AKNAMA, OVO ĆE VAS ZANIMATI: / Glavne krivce za nečistu kožu svakodnevno jedete, promijenite to

Prištići uglavnom nastaju zbog upale ili hormonske neravnoteže, za što je neposredno kriva loša prehrana

24.3.2018.
20:45
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako vas muče akne na licu, možda biste trebali razmotriti svoj jelovnik. Prema nutricionistici Lyndi Cohen, hrana koju jedemo i naše prehrambene navike izravno utječu na zdravlje i izgled kože, osobito ako imate problematičan ten. Iako još uvijek postoje debate oko toga uzrokuje li određena hrana akne, neke namirnice svakako djeluju kao okidač za hormonske fluktuacije i upalne procese, koji se potom odražavaju na kožu.

Čimbenici nastanka akni

U pubertetu je normalno da se lojne žlijezde povećavaju, zbog čega se začepljuju pore i kao posljedica nastaju prištići. Odrastanjem bi se stanje trebalo normalizirati. Ako je problem i dalje prisutan, tada je za hormoske poremećaje kriva kombinacija drugih čimbenika. "Pijenje previše alkohola, stres, nedostatak sna, konzumacija prerađene, zaslađene i masne hrane nisu dobre vijesti za vaše razine šećera u krvi, vaše raspoloženje, kosu, kožu i nokte", objašnjava Cohen.

Jedan od najvećih uzročnika akni je upala, što znači da biste trebali ozbiljno razmisliti o izbacivanju bijeloga kruha iz prehrane. Neke su studije otkrile vezu između glutena i problematičnog tena jer osjetljivost na gluten može se pokazati na koži. Ako ni to nije uzrok, trebali biste se kloniti prerađenih ugljikohidrata kao što su kruh, tjestenina, bijela riža i čips od krumpira. Umjesto toga, Cohen preporučuje konzumaciju cjelovitih namirnica i sporo izgarajućih ugljikohidrata.

Loša vijest za čokoholičare

"To uključuje hranu poput zobi, slanutka, leće i graha, quinoje, smeđe riže, slatkog krumpira i kukuruza. Ove će namirnice stabilizirati vaše razine šećera u krvi i spriječiti nagla odstupanja, zbog kojih dolazi do akni i crvenila na koži", otkriva nutricionistica za Daily Mail. Šećer i slatkiši još su jedan uobičajen uzročnik nečistog tena, stoga ih je najbolje izbjegavati. Nalet šećera potiče proizvodnju ulja i doprinosi začepljenju folikula.

Nažalost, studije su dokazale kako čokolada pogoršava upalne procese. Ako imate bilo kakve hormonske probleme, savjetuje se i da konzumaciju mliječnih proizvoda svedete na goli minimum. To je zato što mlijeko sadrži komponente povezane s hormonom testosteronom. Kod nekih ljudi, to može stimulirati proizvodnju ulja, što opet dovodi do začepljenja pora i stvaranja akni. Cohen toplo preporučuje povećanje unosa probiotika na dnevnoj osnovi kako biste poboljšali zdravlje svoje kože.

Hrana koja je dobra za kožu

  • namirnice bogate cinkom - cink potiče zacjeljivanje i smanjuje upale; nalazi se u špinatu, smeđoj riži, leći, slanutku, kamenicama i većini mesa
  • Omega 3 - masna kiselina koja se nalazi u ribi, orašastim plodovima i sjemenkama; pomaže smanjiti suhoću kože i čini je mekom, glatkom i elastičnom
  • fermentirana hrana - to su probiotici koji se nalaze ponajviše u jogurtu

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali