Bogata, moćna, jednostavna i lagana

Poznata je diljem svijeta, u nekim kulturama riža i hrana imaju isto značenje, priprema se na nevjerojatno mnogo načina, a svojim okusima stapa se s mesom, ribom, povrćem, voćem, sirevima, uljima

7.12.2010.
11:30
VOYO logo

Riža ima visoku nutritivnu vrijednost, bogata je vlaknima, vitaminom B, E, željezom, fosforom i magnezijem i vrlo je ugodna želudcu. Potjeće iz porodice trave, a postoji više od 40 tisuća vrsta. U mnogim zemljama je glavno jelo dok se u Europi i Americi priprema kao prilog. Predstavljamo nekoliko ukusnih načina pripreme riže koje će osvojiti i one koji joj nisu baš skloni.

Pileća juha s rižom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

150 g riže 2 luka, sitno nasjeckana 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 600 ml kokošjeg temeljca 2 krumpira, narezana na kockice 600 ml mlijeka 40 g brašna 250 g masnijeg sira 2 komada kuhanih pilećih prsa, bez kostiju i kože, narezanih na manje kockice sol i papar peršin po želji ulje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. U međuvremenu u loncu za juhu zagrijte malo ulja te prepržite luk i češnjak. Dodajte temeljac i krumpir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što temeljac zavrije, prekrijte lonac te pirjajte na laganoj vatri 5 minuta ili dok krumpir ne omekša. U zdjelici dobro promiješajte mlijeko i brašno.

Dodajte u lonac s krumpirom te kuhajte 5 minuta uz stalno miješanje. Maknite s vatre. Dodajte sir i miješajte dok se ne otopi. Dodajte rižu, piletinu, sol i papar te ukrasite peršinom i kukuruzom po želji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rižine okruglice Sastojci:

200 g riže 1 žličica šafrana glavica luka 0,5 l vode 50 g naribanog parmezana 200 g svježeg mladog sira 1 žličica bosiljka 80 g brašna 1 jaje malo ulja maslac sol, papar i začini po želji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Na maslacu prepržiti usitnjeni luk, dodajte rižu, šafran, vruću vodu, sol, papar i začine, pa dinstati oko pet minuta. Posudu skinite s izvora topline, dodajte parmezan, sir, bosiljak, promiješajte i ostavite neka se ohladi (cca 2 sata).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umiješajte 50 g brašna i jaje i dodajte riži. Oblikujte kuglice, uvaljajte u preostalo brašno i pržite u ulju 5 minuta. Kad kuglice porumene sa svih strana, stavite ih na papir kako bi se upio višak masnoće. Služite kao toplo predjelo.

Musaka od riže i mesa Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

400 g mljevenog mesa 2 glavice luka 100 g riže 3 jaja l mlijeka 1 žličica ljute mljevene paprike sol, papar dodatak začina po ukusu

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na malo ulja prepržiti usitnjeni luk, dodati meso, malo vode i dinstati dok voda ne ispari. Dodajte začine, rižu i sve dobro promiješajte.

Nakon 15 minuta skinite s vatre i pustite da se ohladi, pa prelijte umućenim jajima i mlijekom. Malo promiješajte i zapecite u pećnici na 220 Celzija. Poslužite uz kiselo vrhnje ili salatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarena salata Sastojci:

200 g riže 150 g graška 1 mrkva 2 kisela krastavca 1 jaje 1 žlica kima majoneza sol, papar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Kratko skuhajte rižu (ne smije biti mekana) i ocijedite. U slanoj vodi skuhajte grašak, ocijedite i dodajte riži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svježu mrkvu naribajte, krastavce sitno narežite, skuhajte jaje, narežite ga na rezance i dodajte riži i grašku. Pospite s kimom, posolite, popaprite i umiješajte majonezu.

Riža s lećom i rajčicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

250 g leće (namočite dan ranije) 200 g riže dugog zrna 2 veće rajčice 1 glavica luka, sitno narežite 1 češanj češnjaka, usitnjen listovi celera i peršina, sitno nasjeckajte mljevena crvena paprika sol ulje 2 l vode

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Luk i češnjak pirjajte na ulju u većoj posudi s neprianjajućim dnom. Dodajte rajčicu, nasjeckan celer i peršin, začinite paprikom i posolite. Kuhajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte rižu i leću i dobro promiješajte, pa prelijte vodom. Kad zakuha, smanjite temperaturu.

Neka kuha 45 do 50 minuta ili dok riža i leća ne postanu mekane. Želite li rjeđe jelo, dodajte malo više vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci: arti-201005140221006 arti-201004080018006 arti-201009030541006

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo