Riža ima visoku nutritivnu vrijednost, bogata je vlaknima, vitaminom B, E, željezom, fosforom i magnezijem i vrlo je ugodna želudcu. Potjeće iz porodice trave, a postoji više od 40 tisuća vrsta. U mnogim zemljama je glavno jelo dok se u Europi i Americi priprema kao prilog. Predstavljamo nekoliko ukusnih načina pripreme riže koje će osvojiti i one koji joj nisu baš skloni.
Pileća juha s rižom
Sastojci:
150 g riže 2 luka, sitno nasjeckana 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 600 ml kokošjeg temeljca 2 krumpira, narezana na kockice 600 ml mlijeka 40 g brašna 250 g masnijeg sira 2 komada kuhanih pilećih prsa, bez kostiju i kože, narezanih na manje kockice sol i papar peršin po želji ulje
Priprema:
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. U međuvremenu u loncu za juhu zagrijte malo ulja te prepržite luk i češnjak. Dodajte temeljac i krumpir.
Nakon što temeljac zavrije, prekrijte lonac te pirjajte na laganoj vatri 5 minuta ili dok krumpir ne omekša. U zdjelici dobro promiješajte mlijeko i brašno.
Dodajte u lonac s krumpirom te kuhajte 5 minuta uz stalno miješanje. Maknite s vatre. Dodajte sir i miješajte dok se ne otopi. Dodajte rižu, piletinu, sol i papar te ukrasite peršinom i kukuruzom po želji.
Rižine okruglice Sastojci:
200 g riže 1 žličica šafrana glavica luka 0,5 l vode 50 g naribanog parmezana 200 g svježeg mladog sira 1 žličica bosiljka 80 g brašna 1 jaje malo ulja maslac sol, papar i začini po želji
Priprema:
Na maslacu prepržiti usitnjeni luk, dodajte rižu, šafran, vruću vodu, sol, papar i začine, pa dinstati oko pet minuta. Posudu skinite s izvora topline, dodajte parmezan, sir, bosiljak, promiješajte i ostavite neka se ohladi (cca 2 sata).
Umiješajte 50 g brašna i jaje i dodajte riži. Oblikujte kuglice, uvaljajte u preostalo brašno i pržite u ulju 5 minuta. Kad kuglice porumene sa svih strana, stavite ih na papir kako bi se upio višak masnoće. Služite kao toplo predjelo.
Musaka od riže i mesa Sastojci:
400 g mljevenog mesa 2 glavice luka 100 g riže 3 jaja l mlijeka 1 žličica ljute mljevene paprike sol, papar dodatak začina po ukusu
Priprema:
Na malo ulja prepržiti usitnjeni luk, dodati meso, malo vode i dinstati dok voda ne ispari. Dodajte začine, rižu i sve dobro promiješajte.
Nakon 15 minuta skinite s vatre i pustite da se ohladi, pa prelijte umućenim jajima i mlijekom. Malo promiješajte i zapecite u pećnici na 220 Celzija. Poslužite uz kiselo vrhnje ili salatu.
Šarena salata Sastojci:
200 g riže 150 g graška 1 mrkva 2 kisela krastavca 1 jaje 1 žlica kima majoneza sol, papar
Priprema:
Kratko skuhajte rižu (ne smije biti mekana) i ocijedite. U slanoj vodi skuhajte grašak, ocijedite i dodajte riži.
Svježu mrkvu naribajte, krastavce sitno narežite, skuhajte jaje, narežite ga na rezance i dodajte riži i grašku. Pospite s kimom, posolite, popaprite i umiješajte majonezu.
Riža s lećom i rajčicama
Sastojci:
250 g leće (namočite dan ranije) 200 g riže dugog zrna 2 veće rajčice 1 glavica luka, sitno narežite 1 češanj češnjaka, usitnjen listovi celera i peršina, sitno nasjeckajte mljevena crvena paprika sol ulje 2 l vode
Priprema:
Luk i češnjak pirjajte na ulju u većoj posudi s neprianjajućim dnom. Dodajte rajčicu, nasjeckan celer i peršin, začinite paprikom i posolite. Kuhajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri.
Dodajte rižu i leću i dobro promiješajte, pa prelijte vodom. Kad zakuha, smanjite temperaturu.
Neka kuha 45 do 50 minuta ili dok riža i leća ne postanu mekane. Želite li rjeđe jelo, dodajte malo više vode.
Vezani članci: arti-201005140221006 arti-201004080018006 arti-201009030541006