- 1,8 kg janjećeg buta bez koljenice
- 3 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- 200 g crvene mrkve
- 100 g žute mrkve
- 100 g pastrnjaka
- 400 ml bijelog suhog vina
- 75 g maslaca
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 2 lista lovora
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 jušna žlica škrobnog brašna
- Sol, papar
Za pire od celera
- 400 g oguljenog celera
- 400 g oguljenog krumpira
- 500 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 100 g kiselog vrhnja
- sol
Janjeći but posolite po želji pa ga našpikajte crvenom mrkvom koju ste narezali na štapiće. Preostalo korjenasto povrće očistite te ga narežite na ploške. U veću posudu stavite janjeći but, dodajte narezano korjenasto povrće, grančicu ružmarina i lovorov list. Zalijte sve bijelim vinom te ostavite u hladnjaku da odstoji 24 sata.
Sljedeći dan izvadite meso iz marinade i odvojite povrće od vina. U većoj posudi na maslinovom ulju lagano zapecite sa svih strana janjeći but koji ste prethodno posušili. Izvadite meso sa strane i na istu masnoću stavite luk narezan na ploške. Kada se luk lagano zažutio, dodajte češnjak narezan na ploške i ocijeđeno korjenasto povrće s ružmarinom i lovorom. Lagano sve još pirjajte 10 minuta, vratite meso u posudu pa podlijte bijelim vinom. Poklopljeno pirjajte oko 2 sata uz stalno podlijevanje vodom. Pred sam kraj provjerite vilicom je li meso mekano. Izvadite meso iz posude. Štapnim mikserom usitnite korjenasto povrće iz posude (ako nema dovoljno tekućine, podlijte s malo vode). Dobiveni umak propasirajte preko žičanog cjedila za juhu. Glatki umak koji ste dobili vratite u rajnglu i u njega dodajte vrhnje za kuhanje i maslac. Posolite i popaprite po želji. Kada umak zakipi, 2-3 minute, ako je potrebno, zagustite ga škrobnim brašnom koje ste razmutili s tri žlice hladne vode. Meso narežite na manje komade i vratite u umak. Sve stavite sa strane da se odmori 20 minuta.
Za pire od celera stavite kuhati narezani celer na kocke u mlijeko. Krumpir stavite posebno kuhati u posoljenu vodu. Kada se celer skuhao, ocijedite ga od mlijeka, ali mlijeko sačuvajte. Štapnim mikserom napravite kremu od celera te ju propasirajte. Kad je krumpir gotov, ocijedite ga od viška i pustite ga na cjedilu još 5 minuta da sva tekućina izađe van. U posudi u kojoj ste kuhali krumpir napravite pire tako da gnječilicom dobro izgnječite krumpir. Dodajte mu kremu od celera, maslac, kiselo vrhnje te sve dobro promiješajte metalnom mutilicom. Ako je pire previše gust, dodajte malo mlijeka u kojem se kuhao celer. Začinite solju po želji. Poslužite uz bijelu pašticadu od janjećeg buta.
DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM BY SPAR gledajte OVDJE!
Sadržaj donosi SPAR Hrvatska.