Sve mi jako dobro znamo da bismo trebale jesti što je moguće više povrća, jer je zdravo, korisno i genijalno za naše zdravlje. No, unatoč tome, vjerojatno ga ni ti, baš kao ni mi, ne jedeš toliko često koliko bi možda trebala (i ne, prženi krumpirići se ne računaju kao povrće...)
Ipak, postoji mnogo ukusnih i zabavnih načina kako u prehranu unijeti više povrća, a mi smo izvukle tri i napisale vam tri kratka i užasno jednostavna recepta. Uz ova jela bi čak i ti koja prezireš povrće mogla zavoljeti ovaj neizbježan izvor vlakana i vitamina. Slažeš se?
1. Salata od mahuna, pečenih paprika, češnjaka i feta sira
Thinkstock
Mahune su izrazito zdrave jer su prepune vlakana, kalcija i magnezija, a ovu jednostavnu salatu može napraviti svaka od vas, čak i vi koje baš i niste previše vješte u kuhinji.
Sastojci:
- Mahune (450 grama)
- Pečene crvene paprike (pet do šest komada, one iz zimnice!)
- 2 češnja češnjaka
- 1 pakiranje feta sira (200 grama, ili više - ako želite da ga bude više u salati)
Priprema:
Mahune iz vrećice kratko prokuhajte kako bi ostale hrskave (ako imate svježe mahune, kuhajte ih malo dulje), zatim ih ocijedite i ohladite. Pečene paprike narežite na manje trakice, a češnjak nasjeckajte na jako sitne komadiće. Sir izvadite iz pakiranja (ako je već narezan, eto, jedan posao manje), a zatim sve sastojke pomiješajte u većoj zdjeli, dodajte maslinovog ulja po želji, mrvicu soli i papra i, također po želji, balzamičnog octa. I to je to!
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
2. Integralna tjestenina sa cherry rajčicama, bosiljkom, gljivama i zelenom salatom
Thinkstock
Ovaj će vam obrok pružiti potrebnu dozu zdravih ugljikohidrata, proteina i vitamina - u jednom! Možete ga nazvati i salatom, okej...
Sastojci:
- oko 250 grama integralne tjestenine
- 10-ak cherry rajčica (naravno, možete ih dodati i više, prema vlastitom ukusu)
- oko 200 grama svježih šampinjona
- glavica luka i češanj češnjaka
- nekoliko listića svježeg bosiljka (a može i sušeni)
- 200 grama zelene salate
Priprema:
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite te je ostavite da se hladi. Dok čekate da zavrije voda za tjesteninu na sitno nasjeckajte luk i češnjak, a gljive narežite na tanje ploške.
Gljive prepržite na malo maslinova ulja, luku i češnjaku te začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Pržite ih dok se ne ispeku. Zatim tavu odložite sa strane i nasjeckajte ostalo povrće. Cherry rajčice narežite na četvrtine (ako su manje, može i na pola), a zelenu salatu narežite na manje trakice (ili natrgajte na manje komade).
Zatim kuhanu tjesteninu, cherry rajčice, zelenu salatu i pržene gljive (ubacite i ulje, luk i češnjak od pečenja) dobro promiješajte u većoj zdjeli i začinite bosiljkom. Dodajte sol i papar po želji. Uz ovo možete napraviti i dressing od grčkog jogurta i malo limunova soka ili jednostavno dodati još malo maslinova ulja i koju kap limuna.
Vrijeme pripreme: Oko pola sata
3. Pečeni batat
Thinkstock
Jako jednostavna i puno zdravija alternativa onim prženim krumpirićima s početka!
Sastojci:
- četiri batata srednje veličine
- malo timijana (možete ga zamijeniti ružmarinom, ako vam on više odgovara)
- maslinovo ulje
Priprema:
Batat narežite na deblje komade te ga dobro posolite i začinite paprom. U zdjelu u koju ste ga narezali ulijte malo maslinova ulja i dobro promiješajte. Batat posložite na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Po batatu ravnomjerno pospite timijan ili ružmarin (po želji). Stavite ga u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva Celzija i pecite 45 minuta. To je to!
Vrijeme pripreme: Sat vremena