DOBRO PRIPAZITE! /

Ako ste mislili da meso u zamrzivaču nema rok trajanja, pogriješili ste! Tri vrste mesa mogu se čuvati samo mjesec dana

Image
Foto: Shutterstock

Pileća i pureća prsa, batake, karabatake i krilca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od devet mjeseci

2.10.2023.
9:39
Shutterstock
VOYO logo
VOYO logo

Mnoge domaćice kupuju meso i čuvaju ga u zamrzivaču. Pitanje je koliko dugo meso može tako ostati zamrznuto, piše Srbija danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Jesu li meso i riba koji se pumpaju aditivima opasni za zdravlje? Odnijeli smo nekolicinu na analizu

Nema svaki komad mesa isti rok trajanja, kao ni svaka vrsta mesa.

Piletina i puretina

Cijeli pilići i purice mogu se držati u zamrzivaču do godinu dana. A ako zamrznete njihove komade prsa, batake, karabatake i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od devet mjeseci, dok iznutrice ne smiju biti zamrznute dulje od tri do četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DA MOŽE UŽIVATI POSLIJE /

Žena već sad kuha i zamrzava hranu za Božić: 'Ne mogu se zamarati stresom u posljednji tren i tako štedim'

Image
DA MOŽE UŽIVATI POSLIJE /

Žena već sad kuha i zamrzava hranu za Božić: 'Ne mogu se zamarati stresom u posljednji tren i tako štedim'

Govedina, teletina i janjetina

Kad je riječ o svježem mesu, ono može trajati i nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču od šest do 12 mjeseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju, od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može biti zamrznuto između četiri mjeseca i godinu dana.

Svinjetina

Sirova svinjetina smrzava se slično kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu narežete na kockice i zamrznete, tako može stajati četiri do šest mjeseci, a pečena četiri do 12 mjeseci. Prerađeno svinjsko meso, poput slanine, kobasica, hrenovki, šunke i slično, može biti u zamrzivaču jedan do dva mjeseca.

Image
Foto: Shutterstock

Prerađeno svinjsko meso, poput slanine, kobasica, hrenovki, šunke i slično, može biti u zamrzivaču jedan do dva mjeseca.

Mljeveno meso

Bez obzira o kojoj se vrsti sirovog mljevenog mesa radi, ono se ne smije držati u zamrzivaču duže od tri do četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:

Svinjetina s kostima - četiri do šest mjeseci,

Svinjetina bez kostiju - četiri do 12 mjeseci,

Janjetina i teletina - devet mjeseci,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govedina s kostima - četiri do šest mjeseci,

Image
Foto: Shutterstock

Nema svaki komad mesa isti rok trajanja u zamrzivaču, kao ni svaka vrsta mesa.

Govedina bez kostiju - do 12 mjeseci,

Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komadi piletine ili puretine - devet mjeseci,

Mljevena puretina ili svinjetina - tri do četiri mjeseca,

Iznutrice - tri do četiri mjeseca,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slanina - mjesec dana,

Image

Kobasice - jedan do dva mjeseca,

Hrenovke - jedan do dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo