kreativna poljoprivreda / Pokrenula svoj biznis i dala otkaz usred korone: 'Jučer sam legla u dva ujutro, posao cvate'

Image

Vrijedna Valentina Gotić sama osmišljava kreativne prehrambrene proizvode, poput pekmeza s čilijem

4.10.2020.
11:55
VOYO logo

Svakoga tjedna RTL.hr predstavljat će vam nove OPG-ove, male, inovativne i zanimljive tvrtke u vašim sredinama - male biznise koje ćete voljeti. Ovoga tjedna predstavljamo vam samostalno poljoprivredno gospodarstvo Valentine Gotić iz Leskovca Topličkog kod Varaždinskih Toplica. Kao mala je željela biti kuharica, ali zbog brojnih alergija koje ima taj san nije mogla ostvariti. No nije odustala i sada ova majka dvoje djece svoju kulinarsku kreativu ispunjava kroz poljoprivredu.

Prije korone situacija je bila loša

''Radim sama, radim preradu od svega. Imamo sad sedam sorta čilija, a imam i nešto malo voća pa to prerađujem. Nisu to sad neke abnormalne količine, ali imam jako puno proizvoda. Domaće sirnice, sokove, pekmeze i jako puno ljutog'', navodi Valentina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njezinoj Facebook stranici 'Egzoticno voce i povrce' može se vidjeti koliko različitih i jedinstvenih proizvoda nudi. U ponudi su  ljuti umaci, pekmezi, sirupi, domaća zimnica, kao i bogat izbor cvijeća, začinskog i ukrasnog bilja. Valentina je hodala po sajmovima u čitavoj Hrvatskoj, no prije korone situacije je bila loša.

''Već sam mislila OPG zatvoriti, koliko je situacija loša bila. No sad kako je korona krenula, ne stignem raditi toliko kolika je potražnja'', kazala nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jučer sam do dva sata u noći bila budna. Svaku noć kuham i idući dan ujutro se u šest ustanem. Svakodnevno jako puno napravim jer je jako velika potražnja. Iznenadila sam se. Korona je potaknula ljude iz Zagreba i drugih krajeva da traže zdravu prehranu. Velika je potražnja. Iznenadila sam se'', dodaje.

Image
Ekološka proizvodnja /

Organsko i lokalno – najbolja kombinacija

Image
Ekološka proizvodnja /

Organsko i lokalno – najbolja kombinacija

Dala otkaz

Image
Foto: Facebook/Egzoticno voce i povrce

Vrijedna poljoprivrednica dala je otkaz u firmi u kojoj je radila i sada je posve fokusirana na svoj SOPG u Leskovcu Topličkom. Zadovoljna je kako je sve sad krenulo iako su ulaganja velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaki tjedan dam po 2000 kuna za staklenke, a sajmova nema, pa sad samo skupljam narudžbe. Treba uložiti, ali sve što sam napravila je već naručeno. Imam i salatu, presadnice radim, plodove prodajem. Radim sve što stignem'', kaže Valentina.

SOPG je otvorila prije šest godina. Godina joj započinje sijanjem čili papričica u siječnju. Njima najviše treba za dozrijevanje. Valentina napominje da što je ljuća sorta, prije se sije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imam više od 600 sorti, ali ne sijem velike količine. Nečega sadim 10 komada, nečega tisuću. Prvo počnem s čilijem, pa onda idu zeljarice, kelj, egzotične sorte rajčica. Uz to radim i presadu začinskog i ljekovitog bilja'', opisuje.

Image
Foto: Facebook/Egzoticno voce i povrce

'Svašta kombiniram'

Sada ima 10.000 paprika. Oni koji vole ljutu hranu kod SOPG-a Gotić moći će pronaći mnogo ukusnih i posebnih proizvoda, poput pekmeza s čilijem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Radim razne salse i pekmeze sa čilijem. Svašta kombiniram. Radit ću i kupinu s čilijem, te namaz od ljutih bućinih koštica. Gledam da sam kreativna i da nemam konkurenciju'', tvrdi.

U njezinoj ponudi nalaze se i trešnje sa čilijem i pekmez od buće koji je jako popularan. Tvrdi da svi koji probaju pekmez od buće misle da je riječ o pekmezu od marelice. Kupci su jako željni i Valentinih ljutih umaka. Ima ih 18 vrsta, od blagih do ekstra ljutih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imam jedan s viskijem i čilijem, kao i umake s cimetom, drenom, limunom, šumskim voćem ili začinskim biljem. Svaki umak je drugačiji i za drugačiju namjenu. Jako puno toga imam u proizvodnji, gledam da ne bude kao i svi drugi'', izjavila je za RTL.hr.

Image
Foto: Facebook/Egzoticno voce i povrce

Prije osam godina zainteresirao ju je plavi krumpir koji je prvo nabavila i tu je počela njezina ljubav za egzotičnim voćem i povrćem. Potom se njezin interes proširio na plave rajčice i čili, te je tada odlučila otvoriti samostalni OPG. U prvu ruku svoje proizvode predstavljala je na sajmovima, a i s drugima je razmijenila sjemenke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ljudi su jako zainteresirani za peruanske jagode. One sad dozrijevaju, a tu su i gorke dinje, meksička rajčica koja ima okus zelene jabuke i rajčice. Od toga sam i pekmez radila. Sve gledam što imam neobično i to pretočim u pekmeze. Nisam kao drugi'', kaže nam.

Image
Foto: Facebook/Egzoticno voce i povrce

Prodaja preko društvenih mreža

Valentina je sretna svojim poslom. U lipnju je dala otkaz na starom poslu i posve se posvetila poljoprivredi i uopće joj nije žao. Zainteresirani joj se mogu javiti na Facebook stranici Egzoticno voce i povrce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos uspjehu u online oglašavanju, još uvijek vrijedno odlazi i na sve sajmove koji se nalaze na otvorenom i uređeni su po epidemiološkim mjerama.

''Mogu reći da se proda. Imam svoje mušterije koje mi redovito dolaze'', rekla je Gotić, koja ima dvoje djece srednjoškolske dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućim kupcima savjetuje da je mogu pronaći na sajmovima, ali i preko Facebooka tražiti dostavu na kućni prag. Također nudi opciju slanja poštom, no trenutno je toliko zatrpana narudžbama da joj na to jako puno vremena ode.

''Još mjesec dana ne mislim ništa slati poštom, ali na zimu će se opcija poštom vratiti'', objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Egzoticno voce i povrce

Oduvijek je drugačija, ona je poljoprivrednica koja voli rock metal glazbu i kaže kako joj neobične ideje za hranu dolaze same od sebe. Samo pogleda u kupine i već ih u glavi spaja s cimetom ili čilijem.

''Puno radim, ali radim s guštom i od srca'', zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se bavi jaglacima, ali kaže kako su joj egzotične biljke i neobične prerade najzanimljivije. Uživa u svojim kreacijama. Probala je raditi i na veliko, no tvrdi, recept je najbolji kad se fokusira na manje količine. 


Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo