'kao što su radili naši stari' /

Otišao je iz Splita u Zagvozd raditi suhomesnate proizvode: 'Prvih godina je bilo skoro nemoguće, no nisam odustajao'

Image

Vlasnik OPG-a sretan je što ima kupaca koji kod njega kupuju već dugi niz godina

8.8.2021.
12:00
VOYO logo

RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o obitelji Buljubašić koja se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda u Zagvozdu.

Ante Buljubašić živio je u Splitu, no nakon odrađenog vojnog roka, odlučio je otići u Zagvozd i tamo se baviti poljoprivredom. Svoj OPG je otvorio 2004. godine u Gornjim Buljubašićima u općini Zagvozd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak djedovini

''Jedva sam čekao doći na djedovinu i započeti nešto prirodno i tradicionalno. Čim me više ništa nije vezalo za grad, pobjegao sam'', ispričao nam je Buljubašić.

On i njegova obitelj bave se uzgojem svinja i sušenjem suhomesnatih proizvoda. Sušenje se vrši prvenstveno uz buru, a soli se samo s običnom morskom soli bez ikakvih dodataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: OPG Ante Buljubašić

Na početku je bilo teško, priznaje Buljubašić.

''No sada imamo i znanja i prakse i kapitala. Sad ne možemo proizvesti koliko možemo prodati. Prvih godina je bilo skoro nemoguće, no nisam odustajao'', rekao je vlasnik OPG-a.

Sretan je što ima kupaca koji kod njega kupuju već dugi niz godina. Imaju svoju web stranicu preko koje ga se može kontaktirati.

Image
vertikalni uzgoj /

Mladog poljoprivrednika pokušali su obeshrabriti, no danas njegovu inovaciju kopiraju diljem Europe

Image
vertikalni uzgoj /

Mladog poljoprivrednika pokušali su obeshrabriti, no danas njegovu inovaciju kopiraju diljem Europe

Voljeni pršut

''Nudimo prirodne proizvode, baš kakve su radili naši stari. Koga zanima volimo pokazati i kako uzgajamo i gdje sušimo'', rekao je Buljubašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je počela pandemija više su se okrenuli prodaji preko interneta i slanju poštom. Dostupna je dostava.

Image
Foto: OPG Ante Buljubašić

Popularni proizvodi su mu pršut, panceta i pečenica. Njemu osobno, najdraži je pršut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najbolji, ali i najteži je pršut. To je proizvod koji se mora čekati. Šest mjeseci traje tov svinja, šest mjeseci, šest mjeseci traje sušenje, to je godina dana. Još godinu i pol traje zrenje. Dakle dvije i pol godine čekam, to je nešto posebno'', opisao je naš sugovornik.

Ovaj instalater centralnog grijanja i rashladnih uređaja umjesto rada u struci odabrao je život na selu. Kaže roditelji nisu bili oduševljeni njegovim odabirom.

Image
Foto: OPG Ante Buljubašić

''Majka me gledala sumnjičavo, otac nije dao podršku, štoviše bio je za to da ja to prekinem. On vjeruje samo u inozemstvo, on je gasterbajter'', pojasnio je Buljubašić.

Njemu odgovara biti ''sam svoj gazda'' i stalno biti u kontaktu s ljudima.  Kaže kad je iz grada došao na selo, mnogi su ga sumnjičavo gledali, no uspio je i planira nastaviti svoj život i rad u Zagvozdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo