Play ponuda

KOLIKE SU ŠANSE DA ĆETE DOBITI BLIZANCE ILI TROJKE? / Ispunjavate li ove kriterije, vaša će se sreća umnožiti

Image
Foto: Thinkstock

Ostali ste trudni i saznali da nosite trojke. Uz neizmjernu sreću i uzbuđenje, sve što će vam trebati, množit ćete s tri

20.4.2017.
15:16
Thinkstock
Play ponuda

Vijest da postajete roditelji sasvim je sigurno jedna od najuzbudljivih u životu! A onda su vam na ultrazvuku rekli da su trojke. Medicinsko čudo, senzacija, trostruki troškovi? Sve su te misli vjerojatno u isto vrijeme letjele kroz glavu. Kao i strah i nedoumice hoćete li sve to moći. A kada prođe šok, slijedi radosno iščekivanje i pripreme.

Kako je rastao trbuh, tako je raslo i vaše roditeljsko raspoloženje. Znali ste već tada da će uskoro sve što radite, mislite i planirate biti trostruko intenzivnije, sretnije i veselije. S trostruko više nezaboravnih uspomena i s trostruko više osmijeha, poljubaca i zagrljaja. Ali, i sve što će vam trebati, množit ćete s tri...

Jednojajčane trojke prava su rijetkost

No ne mora svaki početak biti težak, zar ne? Pogotovo ako su u pitanju tri srca.

shimmer fallback
shimmer fallback

Rađanje trojki samo po sebi i nije toliko neobično, ali kada su one jednojajčane, to je prava rijetkost, takoreći čudo prirode jer se dogodi u jednoj od 200 milijuna trudnoća. Iako je demografska slika Hrvatske u opadanju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu, od ukupnog broja porođaja 98,4% otpada na jedno dijete (cca 37.500 na godinu), 1,6% je blizanaca (630 na godinu) te 0,02% trojki (devet na godinu).

No, u posljednjih nekoliko desetljeća broj višeplodnih trudnoća je u porastu, kako u Hrvatskoj, tako i svijetu općenito, a jedan je od glavnih uzroka sve češća upotreba lijekova za plodnost i tretmani za umjetnu oplodnju. Kao drugi mogući uzroci pojave blizanaca navode se gensko naslijeđe, broj prethodnih trudnoća, dob žene i boja kože. Što su višeplodne trudnoće češće u obitelji, mogućnost da ih i nadalje bude raste. Osim toga, što je više djece žena rodila, veća je vjerojatnost da će roditi blizance. Usto se pokazalo da majčinstvo u kasnijoj dobi povećava izglede za višeplodnu trudnoću.

Stižu trojčeki!

Radenska najbolje zna kako je to kada u vaš život dođu tri srca, stoga su pokrenuli nacionalni projekt Trojčeki kroz koji želi pozvati sve novopečene roditelje trojki u 2018. da se prijave na www.trojceki.hr i preuzmu poseban i prijeko potreban dar – Peg Perego dječja kolica za trojke.

shimmer fallback
shimmer fallback

Sadržaj donosimo u suradnji s Radenskom.

Play ponuda
Play ponuda