Play ponuda

SPOMEN NA DRUGU 'VRSTU' VJERNIKA / Danas je Dušni dan: Znate li po čemu se razlikuje od Svih svetih i zašto biste danas trebali otići na groblje?

Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Koja je razlika između blagdana Svih svetih i Dušnog dana? Iako slave spomen na različitu 'vrstu' vjernika, ipak dijele zajednički oblik slavljenja

2.11.2021.
9:47
Davor Javorovic/Pixsell
Play ponuda

Dan nakon Svih svetih, 2. studenoga, vjernici slave Dušni dan. Ovaj blagdan je nastao inicijativom benediktinskog opata, poznatog kao Sveti Odilon iz Clunyja. On je umro u 11. stoljeću, a zbog svojih djela prema siromašnima, kasnije je proglašen svecem. Dušni dan je službeno postao blagdan tek 1311. godine. 

Zašto se slavi Dušni dan?

Dušni dan označava spomen na pokojnike vjernika. To je dan u godini koji je posebno odvojen za odlazak na groblje i ukrašavanje grobova. 

Razlika između Svih svetih i Dušnog dana

Blagdan Svih svetih slavi se 1. studenoga, kada vjernici odaju počast svim umrlim svecima, kao i onim nekanoniziranima od strane Crkve. Pojam "svetac" se u početku koristio za sve vjernike koji su bili kršteni s vjerom u Isusa Krista i njegovo učenje, no uskoro se to promijenilo.

Kako su neki vjernici postajali "više sveti" ili, pak, uzor u svojoj vjeri čak i nakon svoje smrti, pojam "svetac" se počeo odnositi na vjernike s uzvišenijim vrlinama. 

Iako oba blagdana slave spomen na različitu "vrstu" vjernika, ipak dijele zajednički oblik slavljenja, a to su: nazočnost na Svetoj misi, odlazak na groblje, paljenje svijeća te molitva za mrtve. 

Play ponuda
Play ponuda