KAKO IZBJEĆI ZARAZU U JAVNOM WC-U: / Uvijek birajte samo jednu kabinu i nipošto ne dodirujte ove površine!

Image
Foto: Giphy

Ako vam se školjka gadi, obrišite je maramicom za dezinfekciju ili obavite nuždu čučeći ili stojeći

24.1.2020.
10:01
Giphy
VOYO logo

Uporaba javnog zahoda pravi je ruski rulet – ponekad ćete ući u higijensku oazu mira, a ponekad u sedmi krug pakla. U svakom slučaju, vjerojatno se nećete ponašati kao kod kuće. Budimo realni, rijetki su oni koji se usude opušteno sjesti na dasku javnog WC-a. Muškarcima je još lako ako obavljaju samo malu nuždu, ali žene u tim trenucima proživljavaju pustolovinu života.

Međutim, mudrim razmišljanjem možete odabrati najmanje zlo. Ako uvijek trčite u neku od kabina koje se nalaze u sredini reda, to traumatično iskustvo korištenja javnog zahoda samo si dodatno otežavate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, većina ljudi radi upravo to. Središnje su kabine uglavnom najprometnije i, posljedično, najprljavije. Znatno je pametnije ući u onu najbližu, na samome početku, koju većina izbjegava. Takav način razmišljanja može vam pomoći u izbjegavanju mogućih infekcija, piše New York Times.

Image

Rizik od zaraze vrlo je nizak

Premda su žene u ovom slučaju izloženije riziku od toga da pokupe neku infekciju u WC-u, nije loše ni za muškarce da vode računa o tome. "Ipak, ne znam nikoga tko je pokupio neku spolno prenosivu bolest preko WC školjke, osim ako se nije seksao na njoj", izjavila je Abigail Salyers, bivša predsjednica Američkoga udruženja mikrobiologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAŠTO DASKE U NEKIM JAVNIM WC-IMA IMAJU OBLIK SLOVA 'U': /

Konačno znamo odgovor i čini se da je to za naše dobro

Image
ZAŠTO DASKE U NEKIM JAVNIM WC-IMA IMAJU OBLIK SLOVA 'U': /

Konačno znamo odgovor i čini se da je to za naše dobro

Drugim riječima, kako biste sa sjedala uhvatili nešto opasno, klice na njemu moraju proći kroz vaše genitalije ili mokraćni trakt ili ući u vaše tijelo kroz otvoreni ranu ili anus, za što su šanse izrazito malene. Ako vam se školjka ipak gadi, obrišite je maramicom za dezinfekciju ili obavite nuždu čučeći ili stojeći.

Image

Više bakterija na kvakama

Veće se opasnosti u javnim zahodima kriju, primjerice, na kvakama i vratima, što je potvrdilo istraživanje iz 2019. godine. Tom su prilikom pronađene bakterije koje uključuju i opasne stafilokoke te streptokoke. Vrlo je važno oprati ruke nakon korištenja javnog WC-a, s time da nakon toga ne dodirujete golim rukama nijednu površinu u javnom toaletu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprane ruke obrišite papirnatim ručnikom, a ako ga nema, osušite ih u automatskom stroju. Laktovima si pomozite da izađete bez dodirivanja kvaka ili u ruci držite maramicu za tu namjenu, koju ćete odmah po izlasku baciti u smeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo