AJOJ, SPOMINJE SE UTJECAJ NA KLIMU... / Što je to snimila Međunarodna svemirska postaja? Izgleda kao bomba koja je eksplodirala iznad Europe!

Image
Foto: Screenshot/NASA

Fenomen 'plavih duhova' obično traje samo nekoliko milisekundi ili eventualno sekundi, stoga je pravo čudo da ga je zabilježila Međunarodna svemirska postaja

11.10.2021.
15:48
Screenshot/NASA
VOYO logo

Dana 8. listopada 2021. francuski astronaut Thomas Pesquet snimio je nešto izuzetno rijetko s broda Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Fotografija, koja je jedan kadar snimljen s duljim vremenskim odmakom, izgleda kao da prikazuje bombu kobalta koja je eksplodirala iznad Europe, ali ovo zastrašujuće plavo svjetlo nije nanijelo nikakvu štetu. Zapravo, većina ljudi nikada ne bi primijetila da se išta dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga, kadar prikazuje nešto daleko manje zloslutno, što se naziva "prolazni svjetlosni događaj" - fenomen poput munje koji pogađa prema gore u gornjoj atmosferi.

Poznati i kao gornja atmosferska rasvjeta, prolazni svjetlosni događaji hrpa su povezanih pojava koje se događaju tijekom grmljavine, ali znatno iznad mjesta gdje bi se pojavila normalna munja. Iako su povezani s munjama, djeluju malo drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plavi sjaj molekularnog dušika

Postoje "plavi mlazovi", koji se događaju niže u stratosferi, a pokreću ih munje. Ako se munja širi kroz negativno nabijeno (gornje) područje oblaka s grmljavinom prije nego što prođe kroz pozitivno područje ispod, munja završava udarajući prema gore, zbog čega projicira plavi sjaj molekularnog dušika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim postoje crveni SPRITE-ovi (stratosferska/mezosferna uznemirenja koja proizlaze iz intenzivne elektrifikacije grmljavine) - električna pražnjenja koja često svijetle crveno, javljaju se visoko iznad olujne ćelije, uzrokovana smetnjama ispod munje.

Sljedeći su blago zatamnjeni crveni ELF-ovi (emisija svjetla i smetnje vrlo niske frekvencije zbog izvora elektromagnetskih impulsa) u ionosferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držeći se ove teme, postoje i TROLL-ovi (Transient Red Optical Luminous Lineaments) koji se javljaju nakon jakih SPRITE-ova, kao i GHOST-ovi. Sigurni smo da su se znanstvenici jako zabavili imenovanjem svih ovih pojava.

Mogu utjecati i na našu klimu

"Ono što je fascinantno kod ove munje je da su je prije samo nekoliko desetljeća anegdotski promatrali piloti, a znanstvenici nisu bili uvjereni da one zaista postoje", objašnjava Pesquet u opisu fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još samo nekoliko godina i moći ćemo potvrditi da su ELF-ovi i SPRITE-ovi vrlo stvarni te da mogu utjecati i na našu klimu!"

Iako Pesquet ne objašnjava konkretno koju vrstu svjetlosnog događaja vidimo, ova bi slika mogla prikazivati ​​"plavi starter", plavi mlaz koji ne stiže baš do mlaznog dijela, već umjesto toga stvara kraći i svjetliji sjaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je događaje posebno teško fotografirati sa Zemlje jer su vrlo visoko na nebu i također ih često zaklanjaju olujni oblaci. Osim toga, ti fenomeni obično traju samo nekoliko milisekundi ili eventualno sekundi, piše Science Alert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je vrlo rijetka pojava

Imajući sve to na umu, ISS se čini posebno izvrsnim mjestom za traženje ovih prolaznih događaja, osobito ako imate uključen timelapse. Do sada smo vidjeli niz ovih događaja koje su astronauti snimili na ISS-u, ali mali broj onih uzetih sa zemlje.

Zanimljivo je da Zemlja nije jedino mjesto na kojem se održavaju svjetlosne emisije, a istraživači su prošle godine otkrili da su se i na Jupiteru pojavljivali i "plavi duhovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svemirska postaja izuzetno je prikladna za ovu zvjezdarnicu jer leti iznad ekvatora, gdje ima više oluja", kaže Pesquet. "Ovo je vrlo rijetka pojava i imamo objekt izvan europskog laboratorija Columbus posvećen promatranju ovih bljeskova svjetlosti."

Što drugo reći nego: nadamo se da će nam ovo istraživanje u budućnosti podastrijeti još mnogo fotografija ovog nevjerojatnog fenomena!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo