OPREZ! / Jeste li čuli za ajvar s aspirinom? Nutricionistica otkrila zašto je to dobro, a za koga je jako opasno

Image
Foto: Pixabay

Aspirin se inače često koristi kao lijek za razrjeđivanje krvi i ublažavanje simptoma prehlade ili gripe

8.10.2023.
20:08
Pixabay
VOYO logo

Jeste li čuli za ajvar s aspirinom? To nije neki TikTok izazov, već stvarna praksa koju koriste iskusne domaćice.

Tradicija

Dodavanje aspirina u zimnicu nije novost i traje već nekoliko godina. Domaćice ga dodaju povrću zajedno sa šećerom, octom i solju kako bi salata bila čvrsta i očuvala boju, posebno tijekom zimskih dana. Nutricionistica Ana Banduka Todorović je nedavno u emisiji "Jutru" objasnila zašto se koristi ovakav neobičan recept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Starije domaćice znaju da ako dodaju aspirin povrću, ono će zadržati čvrstoću, očuvati boju i biti postojanije. Dodavanjem se pojačava antibakterijsko djelovanje. Međutim, imamo kontraindikacije - kada razmotrimo koja je to količina aspirina, on će doći do određenih dijelova tijela, a to je lijek koji se ne smije tek tako koristiti", upozorava Ana.

'Oprezno pri upotrebi aspirina'

Aspirin se inače često koristi kao lijek za razrjeđivanje krvi i ublažavanje simptoma prehlade ili gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, važno je napomenuti da osobe koje imaju čir na želucu ili probleme s bubrezima trebaju biti oprezne pri upotrebi aspirina", dodaje nutricionistica dodajući kako ovakav način pripreme zimnice nije tako čest, ali se koristi u nekim domaćinstvima.

Image
Foto: Cooking The Globe
Image
Foto: Cooking The Globe

Budite na oprezu

Kako svaki lijek ima svoj rok upotrebe, pitanje je kako to može utjecati na sigurnost i jestivost ovog tradicionalnog jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On će utjecati na povrće, na organizam neće. Ali, osobe koje imaju zdravstvene tegobe trebaju biti oprezne", upozorila je.

Image
Praktični savjeti /

Kako pravilno ukloniti mrlje od ajvara?

S obzirom na to da aspirin nije preporučen djeci mlađoj od 12 godina, postavlja se pitanje smiju li djeca konzumirati ajvar pripremljen na ovaj način. Nutricionistica preporučuje oprez i ističe da bi bilo bolje da djeca izbjegavaju ovakav ajvar kako bi se spriječile potencijalne neželjene reakcije. Umjesto aspirina, standardni način pripreme zimnice uključuje korištenje limunske kiseline, octa, šećera i soli kako bi zimnica duže trajala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Od slatkog meda preko ljutog ajvara do ukiseljenih krastavaca. Ljubica i Andrija vrijedno spremaju zimnicu: 'Mi smo skladan tim'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo