U Vlaškoj ulici pred brojem 50 u četvrtak je bilo neuobičajeno živo. Plavi i bijeli baloni krasili su ulaz restorana o kojem se zadnjih nekoliko tjedana naveliko priča u Hrvatskoj. Riječ je o restoranu 'Bots&Pots', prvom robotiziranom restoranu u svijetu koji je privukao brojne znatiželjnike već od svojih samih početaka.
Priča o restoranu u kojem "kuhaju roboti" proširila se javnim prostorom brzinom svjetlosti. Svi bi htjeli vidjeti i isprobati hranu koju pripremaju mašine, a ne ljudi. Da se ne lažemo, i nas je zanimala ista stvar - što nam to roboti mogu skuhati i može li njihovo kuhanje zamijeniti izučene chefove, njihov istančan njuh i okus te ruku koja točno zna koliko soli nedostaje jednom jelu da bi bilo savršeno.
Pred restoranom nas je dočekao Hrvoje Bujas, poznati hrvatski poduzetnik i jedan od suosnivača ovog modernog koncepta. "Otvaramo restoran već 14 dana", kaže mi Bujas kroz smijeh kada sam ga pitala je li sada restoran i službeno otvoren. Do sada su, kaže, kuhali za prijatelje, poznanike, medije, a u četvrtak su "robotsku kuhinju" službeno otvorili i za javnost. Jednostavni i moderni dizajn, kakav i priliči jednom ovakvom modernom restoranu, kupio nas je čim smo kročili u ovo novo zagrebačko mjesto. Moderni nije samo interijer, već i cijeli proces kako naručivanja, tako i pripreme hrane.
"Sama ideja robota kuhara startala je prije 7 godina, koji je prvotno zamišljen kao nekakav robot koji će pomagati u kući, kućanskim poslovima i na neki način biti support u kuhinji. Zadnje dvije godine dogodio se nekakav upgrade, kada se krenulo u smjeru 'Bots&Pots'-a danas, u stvaranju prvog franšiznog robotskog restorana", govori nam Hrvoje Bujas.
"Ovo je prvi restoran takvog tipa u svijetu, gdje s jedne strane u robota dođe sirova hrana te robot u 15 minuta izbaci gotovo jelo koje je jako ukusno. Treba vremena, treba se uhodati, no priča ide dobrim smjerom“, priča nam ovaj poduzetnik.
Jednostavan proces naručivanja
Sam proces naručivanja jako je jednostavan. Kada uđete u restoran, s lijeve strane postavljen je automat na kojem odaberete želite li hranu pojesti u restoranu ili je ponijeti. Nakon toga, birate način plaćanja, a potom odabirete jelo koje želite naručiti. U ponudi je više zanimljivih jela koje je osmislio glavni kuhar restorana, Vedran Varvodić. Još jedna zanimljiva stvar kod same narudžbe je i da možete vidjeti što od jela imaju gotovo, pa ako vam se žuri, ne trebate čekati. Ako pak odaberete neko jelo koje se treba pripremiti, kraj svakog je istaknuto i vrijeme potrebno za pripremu.
Nakon što potvrdite narudžbu, kuhari ju zaprime, a roboti skuhaju. Sastojke u robota stavlja osoblje, a robot nakon toga miješa, dozira i kuha, onako kako ga je Vedran naučio. U kuhinji "radi" pet robota Gammachef, koji su inače hrvatski proizvod. Zovu ih plavi, crveni, žuti, zeleni, otkriva mi Dražen Drnas, suosnivač 'Bots&Pots' restorana i jedan od dva masterminda koji su ove famozne robote uopće osmislili. Drnas je robote osmislio s Đulijanom Nola, trećim glavnim likom u ovoj zanimljivoj gastronomskoj priči.
"Roboti su nastali prije šest godina, u početku kao inženjerski izazov. Dva inženjera su sjedila na kavi, gledali što bi mogli i što bi bilo korisno. I ja kažem, bilo bi super da me sada kod kuće dočeka skuhana hrana“, priča nam Drnas. Nakon toga, priča je krenula i nekih šest mjeseci on i Nola radili su u garaži na projektu. Kada su uspjeli napraviti robota koji je skuhao rižot od kozica, ova dva inženjera zaključila su da od toga treba napraviti proizvod.
Robot je cijeli hrvatski – od ideje, patenta, a tu je i sastavljen. Ideja robota nije da skrati proces kuhanja, kaže Drnas, nego da skuha odlično i dobro jelo kao pravi kuhar.
Jelo koje smo probali nas je oduševilo
Naravno, morali smo se i sami uvjeriti kako "roboti kuhaju", odnosno kako ih je Vedran naučio kuhati, a od nekoliko ponuđenih jela, odlučili smo probati "slatku svinju".
Riječ je o svinjetini koja je napravljena u umaku od brusnica s njokima. Oduševili smo se čim smo probali i nema apsolutno nikakve razlike od onoga što sami pripremimo. Sve je ukusno, taman začinjeno, fine teksture. Okusi namirnica savršeno se sljubljuju i u cjelini tvore jako ukusni obrok koji će razveseliti vaše nepce i sva vaša osjetila. Usudila bih se reći – ukusno skoro kao bakina kuhinja (a zna se da je bakina kuhinja najbolja kuhinja).
'Slatka svinja' koju su nam skuhali roboti
Iako neobičan, koncept je zapravo jako jednostavan i praktičan. U budućnosti, ekipa planira otvoriti još nekoliko restorana diljem Zagreba, a plan im je u neko skoro vrijeme uvesti i dostavu te tako još više pojednostavniti čitav proces.
Restoran radi od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, dok će nedjeljom biti zatvoren, a uz hranu, u restoranu se nude i osvježavajuća pića. Puno je ljudi navratilo u 'Bots&Pots' u to kratko vrijeme kada smo i mi bili tamo. Svi su željeli doznati kako roboti kuhaju te su znatiželjno promatrali čitav proces pripreme hrane. Kako su znatiželjno ulazili u restoran, tako su zadovoljno izlazili iz restorana – siti, sretni i bogatiji za još jedno novo gastronomsko iskustvo.
Ne sumnjamo da će se priča zakotrljati te da će Zagrepčani i svi koji dođu u Zagreb ovdje imati prilike isprobati brojna ukusna neobična, ali i obična jela, koja je osmislio Varvodić, a koja će skuhati plavi, žuti, crveni, zeleni i ostatak simpatične robotske ekipe.