Najbolje jabuke su svježe jabuke. Postoje različite vrste jabuka - proljetne, ljetne, jesenske, ali i zimske sorte jabuka. Koje su najpoznatije zimske sorte jabuka?
Stayman jabuke su zimske sorte jabuka koje su dostupne od kraja listopada do kraja travnja. Prepoznatljiva je po svom oštrom i trpkom okusu.
Koža je tamno crvene boje koja je povremeno prugasta i hrskava. Stayman jabuka održava svoj oblik pod toplinom, što ga čini posebno dobrom jabukom za pečenje.
Sljedeća na listi zimskih sorti jabuka je Melrose. Srednja ili velika sorta, Melrose je omiljena desertna zimska jabuka zbog svoje blage kiselosti i snažne arome. Koža Melrosea je blijedožuta s crvenim nijansama jer je križanac Jonathana i Deliciousa.
Kada nabrajamo zimske sorte jabuka, ne smijemo izostaviti Fuji jabuke. Popularna jabuka Fuji je iz Japana uvezena u Europu 1980-ih.Fuji jabuke su najbolje sirove jer su prirodne slatkoće i hrskave kože.