Zeleni papra može se pripremiti kao umak. Odlično se slaže sa svim vrstama mesnog glavnog jela. Kako se priprema umak od zelenog papra?
Sastojci za umak od zelenog papra:
- žličica maslinovog ulja
- žlica mljevene ljutike
- 2 žlice zelenog papra u zrnu
- 2 žlice maslaca, podijeljeno
- 2 žlice konjaka
- 2 žličice brašna
- šalica goveđe juhe, po mogućnosti domaće
- pola šalice kiselog vrhnja
- sol, po ukusu
Upute za pripremu umaka od zelenog papra.
Zagrijte ulje u srednjoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte ljutiku, zeleni papar u zrnu i žlicu maslaca i kuhajte, povremeno miješajući, dok ljutika ne omekša, oko 3 minute.
Maknite tavu s vatre, dodajte rakiju i vratite na vatru. Kuhajte dok alkohol ne izgori, otprilike minutu.
Dodajte brašno i kuhajte, miješajući, dok se ne upije, oko minutu. Dodajte goveđu juhu i pojačajte vatru na srednje jaku. Kuhajte uz stalno miješanje dok se zeleni papar umak ne reducira na pola, 3 do 5 minuta.
Dodajte vrhnje i smanjite vatru na srednje nisku. Pirjajte dok se umak ne zgusne, oko 5 minuta. Umiješajte preostalu žlicu maslaca da postane glatko. Začinite solju. Poslužite zeleni papar umak uz odrezak, svinjske kotlete ili pečenu piletinu.