Malo soli i nekoliko zrna svježe mljevenog papra završni su detalji gotovo svakog slanog recepta. Ali kada dođe vrijeme za dodavanje papra, posežete li za crnim, bijelim ili nekom od šarenijih varijanti, možda zelenim? Prije nego što počnete papriti, morate znati nešto više o zelenom papru.
Zeleni papar je ista bobica kao i crni, ali se bere ranije, prije nego što bobice sazriju. To znači da imaju svjetliji okus od crnog papra, iako to ne utječe na 'paprenost'. Zeleni papar u zrnu najbolje je koristiti u jelima s kratkim vremenom kuhanja, jer to znači da će sigurno zadržati svoj svježi karakter, a često se koristi u tajlandskim i vijetnamskim jelima.
Budući da su u biti svježe voće, zeleni papar u zrnu ima užasno kratak rok trajanja. Zeleni papar u zrnu najlakše ćete sačuvati tako da ga potopite u ulje ili ocat. Uzgaja se na svim istim mjestima kao i crni papar, ali se prvenstveno konzumira na Tajlandu.
S čime je najbolje koristiti zeleni papar u zrnu? Svježa zelena zrna papra ulaze u delikatne umake koji se često poslužuju uz morsku hranu. Najbolje se slaže s lososom ili svinjetinom, ukoliko niste ljubitelj morske hrane.