Kapsaicin – ključni element u zelenim feferonima, poboljšava metabolizam i potiskuje apetit, što ih čini korisnim u mršavljenju.
Postoje razne vrste zelenih feferona koji su dostupni na današnjem tržištu – neki imaju blagu ljutinu, dok drugi muče ljudske okusne pupoljke. Neki se mogu jesti sirovi, sušeni ili pretvoreni u prah, dok je druge potrebno prvo skuhati kako bi se povećao njihov okus.
Anaheim Pepper je jedna vrsta zelenih feferona. Anaheim feferoni su srednje velika vrsta zelenih feferona koja je postala popularna u Anaheimu u Kaliforniji, otuda i ime. Nakon što sazrije iz zelene postaje tamnocrvena i tada se naziva kalifornijski crveni čili.
Ancho Ranchero feferon je blagi, ali veći hibrid Poblano chili paprike. Ima srednju debljinu i najbolje se koristi za pečenje, punjenje ili pripremu meksičke kuhinje. Nije pretjerano ljut.
Chilaca feferon bitan je dio meksičke kuhinje. Chilaca je tamnozeleni feferon blago ljutog okusa. Kožica mu je naborana, a ovaj zeleni feferon je pljosnatog oblika. Kada se osuše, iz tamnozelene se pretvaraju u smeđe-crne, gdje se zovu Čile Negro ili Pasilla Pepper. S druge strane, sušeni oblik ove paprike popularniji je od svježih. Pasilla paprika se obično koristi za izradu umaka, a može se i u prahu i napraviti začini. Ovo su samo neke od mnogo vrsta zelenih feferona.