elena leća je krupnosjemena leća koja je bogata željezom i proteinima koji imaju povoljan sastav nutritivno vrijednih aminokiselina. Zelena leća na salatu je obrok koji se može jednostavno pripremit, a odličan je izvor energije zbog visokog udjela ugljikohidrata.
Zelene leća na salatu
Potrebni sastojci:
- zelena leća (količina po želji)
- lovorov list
- limunov sok
- aceto balsamico
- maslinovo ili suncokretovo ulje
- luk
- začini (sol, papar, peršin, kopar)
Zelenu leću namočite u vodi i pustite da odstoji do dva sata. Ovaj postupak smanjuje udio tanina i fitina u leći i omogućava da se ona bolje probavi nakon konzumacije. Kada je zelena leća namočena kuhajte ju 35 minuta u vodi u koju ste dodali lovorov list. Leća ne smije biti raskuhana već samo mora omekšati te ju nakon kuhanja ocijedite i ohladite. Dodajte narezani luk, začine, ulje i aceto balsamico (ili limunov sok).
Salatu od zelene leće dobro ohladite prije posluživanja.