Čaj od čičoke izvrstan je dodatak prehrani. Čičoka je poznata po svojim detoksikacijskim svojstvima, a čaj od čičoke može pomoći u pročišćavanju jetre. Jetra je važan organ za detoksikaciju tijela, a redovito konzumiranje čaja od čičoke može pomoći u poboljšanju njenog funkcioniranja.
Osim toga, čičoka je izvrsna za probavu. Čičoka je bogata prehrambenim vlaknima koja mogu poboljšati probavu. Konzumiranje čaja od čičoke može pomoći u olakšavanju probavnih smetnji poput zatvora i nadutosti te reguliranju rada crijeva. No, kako se priprema čaj od čičoke?
Sastojci za čaj od čičoke su:
- 1 svježi korijen čičoke
- 1 litra vode
Kada pripremate čaj od čičoke najprije dobro operite čičoku kako biste uklonili prljavštinu s površine korijena. Nema potrebe za guljenjem. Narežite čičoku na tanke kolutove. Zagrijte vodu u velikom loncu i kad zavrije, dodajte narezanu čičoku. Smanjite vatru na srednje jaku i ostavite da lagano ključa 20-30 minuta, dok čičoka ne omekša. Nakon što se čičoka skuhala, koristite cjedilo kako biste procijedili čaj i izvadili kolutove čičoke. Ostavite čaj da se ohladi nekoliko minuta prije nego što ga poslužite.