Kuharica / Zašto je neobična pita od jabuka posebna? Kako se priprema neobična pita od jabuka?

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti drugačiji i kreativan recept? Neobična pita od jabuka izvrstan je desert za vas. Saznajte kako se priprema neobična pita od jabuka.

11.8.2023.
10:33
Pixabay
VOYO logo

Kada jesen pokuca na vrata, svi se prvo sjete pite od jabuka. Ako su vam dosadili klasični recepti za pitu od jabuka, uvijek možete isprobati nešto drugačije. Ova neobična pita od jabuka posebna je po načinu motanja kore. Sastojci za neobičnu pitu od jabuka su:

  • 1 paket (500 g) listova filo tijesta, odmrznutih
  • 6-7 srednjih jabuka, slatkih i trpkih
  • 200 ml gazirane vode
  • 80 ml ulja + dodatno ulje za podmazivanje
  • 100 g šećera
  • 2 pakiranja vanilin šećera
  • 30 g griza
  • Cimet, po ukusu
  • Šećer u prahu, za posipanje po vrhu

Kada pripremate neobičnu pitu od jabuka najprije zagrijte pećnicu na 200°C i pripremite posudu za pečenje tako što ćete dno i stranice namazati velikom količinom ulja. Ogulite jabuke i zatim ih pomoću ribeža naribajte u veliku zdjelu. Jabukama dodati vanilin šećer, griz i cimet. Sve zajedno pomiješajte i ostavite sa strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmotajte listove filo tijesta na ravnu površinu i okrenite ih tako da duža strana bude okrenuta prema vama, a kraće stranice sa strane. U posudi ili mjernoj posudi pomiješajte ulje i vodu. Položite jedan filo list i pokapajte ga s otprilike 1 žlicom mješavine ulja i vode, tek toliko da navlažite cijeli list. Prije četkanja dobro promiješajte. Zatim pospite 1 žlicom šećera po celom listu filo i položite drugi list na vrh. Drugi list premažite vodom i uljem, pospite još jednom žlicom šećera, pa po vrhu ravnomjerno rasporedite/posipajte naribane jabuke. Potom smjesu od jabuka podijelite na toliko dijelova da svaki kolut bude ravnomjerno nadjeva od jabuka. Presavijte svaku stranu 1/3 puta prema sredini, a zatim počnite motati filo tijesto od sebe u roladu. Ponovite s preostalim sastojcima. Nakon što su sve vaše rolade sastavljene u posudu za pečenje, kistom obilato premažite preostalu vodu i ulje po neobičnoj piti od jabuka. Ostavite nekoliko minuta da upije dio vode. Pecite neobičnu pitu od jabuka dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice, pokrijte posudu papirnatim ručnicima, a zatim aluminijskom folijom. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja pospite neobičnu pitu od jabuka šećerom u prahu. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo