Varivo od graha sa slaninom neka pronađe mjesto na vašem tjednom jelovniku. Postoje različiti recepti i načini pripreme graha, ali varivo od graha je najčešći način pripreme grah. Kako bi varivo bilo ukusno i puno okusa važno je napraviti dobru zapršku za grah. Kako napraviti zapršku za grah?
Zaprška se priprema i dodaje u grah neposredno prije samoga kraja pripreme grah. Kada dodate zapršku u lonac sa grahom, nastavite kuhati još 10 minuta. Postoje različite verzije recepta za zapršku za grah, ovisno o tome kakvu vrstu graha pripremate.
Za prvi način pripreme zaprške za grah potrebna vam je svinjska mast, brašno, mljevena paprika i sol. U tavu stavite 3 žličice svinjske masti i sačekate da se rastopi. Dodajte žlicu brašna i lagano pržite da zaprška za grah dobije zlatnu boju. Zatim dodajte žličicu paprike i soli po želji te sve zajedno dodajte u posudu sa grahom i pomiješajte.
Za drugi način pripreme zaprške za grah potrebna vam je samo mljevena paprika. Dok se grah kuha, izvadite jednu šalicu graha i malo vode u kojoj se grah kuhao i stavite u električni blender. Začinite mljevenom paprikom i sve zajedno pomiješajte u blenderu. Kada se sve izmiješalo, vratite u lonac s grahom i kuhajte još 5 do 10 minuta.