Zapečene mahune sa jajima su ukusno i zdravo jelo koje kombinira svježe povrće s mekim jajima, uz dodatak aromatičnih začina. Ovo jelo veoma je jednostavno i brzo za pripremu, a pruža bogatstvo okusa i hranjivih sastojaka pa je zbog toga sjajan odabir za konzumaciju u vidu kasnog doručka ili cjelovitog ručka.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu zapečenih mahuna s jajima:
- 400 g svježih mahuna
- 4 jaja
- 1 nasjeckani luk
- 2 sitno sjeckana češnja češnjaka
- 2 rajčice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 1/2 žličice sušenog origana
- 50 g svježeg naribanog parmezana
Za početak zagrijte pećnicu na 180°C pa operite mahune i odrežite im krajeve. Po želji, možete ih prepoloviti da budu lakše za konzumaciju. U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckani luk i češnjak te dinstajte nekoliko minuta dok ne postanu staklasti. Nakon toga dodajte narezane rajčice i mahune u tavu. Posolite, popaprite te dodajte sušeni origano. Promiješajte sve sastojke kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.
Pokrijte tavu i kuhajte povrće 5-7 minuta, odnosno dok mahune ne omekšaju, ali ako je to moguće izvana ostanu blago hrskave. Prebacite sadržaj tave u vatrostalnu posudu. Na povrće razbijte četiri jaja tako da se ravnomjerno rasporede po povrću. Naribani parmezan posipajte po jajima. Stavite vatrostalnu posudu u prethodno zagrijanu pećnicu i jelo pecite oko 10-15 minuta, ovisno o željenoj teksturi jaja. Ako volite tvrđa, bolje termički obrađena jaja, ostavite ih nešto duže. Izvadite jelo iz pećnice i pustite ga da se kratko ohladi prije posluživanja.
Ove ukusne zapečene mahune sa jajima mogu poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu. Uživajte u okusu svježih mahuna i sočnih jaja uz dodatak začina koji će jelu dati posebnu aromu. Dobar tek!