Ova vrsta suhomesnatih proizvoda uključuje buđolu, pancetu, pečenicu, pršut, kobasice, kulen…Dobra vijest je da možete sigurno zamrznuti bilo koje delikatesno meso do dva mjeseca. Zamrzavanje i odmrzavanje zahtijeva nekoliko dodatnih koraka, ali daleko je bolja opcija od toga da ga morate baciti, što baca hranu i novac.
Neotvoreno zapakirano meso najlakše je zamrznuti jer je već zatvoreno u hermetički zatvorenoj ambalaži. Za dodatni sloj zaštite u zamrzivaču, zamotajte zapečaćeno pakiranje u hermetički zatvorenu vrećicu za zamrzavanje ili aluminijsku foliju, istiskujući što je moguće više zraka, a zatim označite datumom i zamrznite do dva mjeseca. Neotvorena pakiranja suhomesnatog proizvoda čuvat će se čak tri mjeseca.
Narezano meso kupljeno na šalteru delikatesa, kao i pakirano delikatesno meso koje je otvoreno, zahtijeva malo više pažnje kako bi se očuvala tekstura i kontrolirala vlaga. Položite pojedinačne kriške na voštani papir, zatim složite kriške i stavite u hermetički zatvorenu vrećicu za zamrzavanje, istiskujući što je moguće više zraka. Za dodatnu zaštitu u zamrzivaču dodajte drugu vrećicu za zamrzavanje. Ponovno označite datum i zamrznite do dva mjeseca. Ako kupite veliki komad mesa može se umotati u nekoliko slojeva plastične folije, nakon čega slijedi hermetički zatvorena vrećica za zamrzavanje.
Slaganje kriški suhomesnatih proizvoda može se činiti nemirnim, ali to znači da možete izvaditi i odmrznuti točno ono što vam je potrebno radije nego odmrznuti sve svoje delikatesno meso odjednom - osim ako to ne želite, naravno! Najbolji način odmrzavanja smrznutog suhog mesa je preko noći u hladnjaku ili dok se potpuno ne odmrzne - veći komadi mogu potrajati duže. Ako ste u žurbi, a suhomesnati proizvod je dobro zatvoren u hermetički zatvorenoj vrećici za zamrzavanje, vrećicu možete staviti u zdjelu s hladnom vodom da se odmrzne, pazeći da često mijenjate vodu, tako da ostane hladna. Domaće meso se može odmrznuti u mikrovalnoj pećnici, ali tada ga treba odmah uživati. Nakon odmrzavanja u jelu treba uživati u roku od tri dana.