Rajčice se mogu zamrznuti sirove ili kuhane, cijele, narezane na kriške, nasjeckane ili pasirane. Rajčice nije potrebno blanširati prije zamrzavanja. Smrznute rajčice najbolje je koristiti u kuhanoj hrani kao što su juhe, umaci i variva jer postaju kašaste kada se odmrznu. Za korištenje smrznutih rajčica, izvadite ih iz zamrzivača nekoliko odjednom ili sve odjednom, a zatim ih upotrijebite u bilo kojem receptu za kuhane rajčice.
No, kako funkcionira zamrzavanje rajčica? Za zamrzavanje cijelih rajčica najprije odaberite čvrste, zrele rajčice za zamrzavanje. Razvrstajte rajčice ivodbacite one koje su pokvarene. Zatim nježno istrljajte rajčice pod hladnom tekućom vodom te ih osušite papirnatim ručnikom ili čistom krpom.
Sljedeći korak potreban za zamrzavanje rajčica je čišćenje rajčice. Nakon pranja, odrežite ožiljak od stabljike i okolno područje i bacite ga. Zatim stavite cijele rajčice na čiste listove muffina i zamrznite. Nakon što se zamrznu, premjestite rajčice iz listova muffina u vrećice za zamrzavanje ili posudu. Čvrsto zatvorite i zamrznite. Ovaj način za zamrzavanje rajčica već je gotov. Zamrznute rajčice iskoristite u roku od 6 mjeseci.