Zamrzavanje povrća / Kako zamrznuti povrće i očuvati svježinu povrća

Image

Kad je povrće u sezoni, tada imaj najbolji okus i obično košta najmanje. Zato je dobro naučiti kako izgleda zamrzavanje povrća kako biste mogli uživati u njegovom okusu i svježini dugo nakon završetka sezone.

10.10.2021.
13:53
VOYO logo

Zamrzavanje je izvrstan način očuvanja svježeg povrća kod kuće. Zamrzavanje ne sterilizira hranu; ekstremna hladnoća jednostavno usporava rast mikroorganizama i usporava promjene koje mogu utjecati na kvalitetu ili uzrokovati kvarenje hrane. Kvaliteta smrznutog povrća ovisi o kakvoći svježih proizvoda od trenutka ubiranja do spremnosti za jelo. Također je važno početi s visokokvalitetnim povrćem jer zamrzavanje neće poboljšati kvalitetu proizvoda. Najprije birajte proizvode koji su zreli i besprijekorni.

Povrće koje dobro podnosi kuhanje (kukuruz, grašak) općenito se dobro smrzava. Prije samog postupka zaamrzavanja povrća bitan je odabir kontejnera za zamrzavanje. Prije pripreme povrća za zamrzavanje sastavite posude koje ćete koristiti. Odabir spremnika ovisi o povrću koje se smrzava, osobnim preferencijama i vrstama koje su lako dostupne. Kontejneri trebaju biti otporni na vlagu, izdržljivi i otporni na niske temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontejneri prikladni za zamrzavanje povrća uključuju plastične posude za zamrzavanje, fleksibilne vrećice za zamrzavanje i njihove zaštitne kartonske kutije ili staklene posude za konzerviranje. Hrana pakirana u staklenke sa širokim grlom lakše se uklanjaju od onih zapakiranih u staklenke uskog grla. Neke se posude za kućanstvo ne preporučuju za zamrzavanje. Kartonski kartoni koje nalazimo kod mlijeka, sladoleda ili svježeg sira nisu dovoljno otporni na vlagu i paru.

Staklenke se redovito (bez konzerviranja) i prelako razbijaju na temperaturama u zamrzivaču. Zatim je bitna priprema povrća. Za zamrzavanje koristite povrće vrhunske arome i teksture. Kad god je to moguće, berite povrće u hladnijeg djelu dana, odnosno jutra i vaše će se povrće smrznuti u roku od nekoliko sati. Važno je temeljito oprati povrće u hladnoj vodi, odižući ih iz vode dok se zrna talože na dno posude za pranje. Bitno je i prema vrsti i prema velčini odabrati povrće za blanširanje i pakiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blanširanje (opečenje povrća u kipućoj vodi ili na pari kratko vrijeme) je potrebno za gotovo svo povrće za zamrzavanje. Blanširanje usporava ili zaustavlja djelovanje enzima koji mogu uzrokovati gubitak okusa, boje i teksture. Blanširanje čisti površinu od prljavštine i organizama, posvjetljuje boju i pomaže u usporavanju gubitka vitamina. Blanširanje također uvene ili omekša povrće i čini ih lakšim ih za pakirati. Vrijeme blanširanja ključno je i ovisi o povrću i njegovoj veličini. Podblaniranje potiče aktivnost enzima i gore je nego bez blanširanja. Prebrzo blanširanje uzrokuje gubitak okusa,boja, vitamina i minerala. U nastavku pročitajte pojednostavljene upute o zamrzavanju povrća.

Za zamrzavanje povrća prvo ga kratko blanširajte u kipućoj vodi. Zatim brzo potopite povrće u ledenu vodu kako se ne bi skuhalo. Temeljito osušite na tepsijama obloženim papirnatim ručnicima. Saznajte više o tome kako povrće blanširati i šokirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrće brzo zamrznite tako da ga rasporedite u jednom sloju na posudu s obodom. Povrće se najbolje smrzava na 0 stupnjeva F ili hladnije.

Kad se proizvodi smrznu u čvrstom stanju, čuvajte ih u hermetički zatvorenim posudama ili vrećicama za zamrzavanje. Napunite posude s tvrdim stranama do vrha i uklonite što je moguće više zraka iz vrećica za zamrzavanje. Pakete svakako datirajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko želite da vam zamrznuto povrće traje duže ključ za pakiranje povrća za zamrzavanje je zadržavanje vlage unutar pakiranja i zraka vani. Kontakt sa zrakom može uzrokovati promjene u okusu i boji. Pakirajte povrće u hermetički zatvorene posude ili vrećice za zamrzavanje otporne na vlagu, te istisnite što je moguće više zraka.

Umotajte vrećice zamrzivača u izdržljivu foliju i zalijepite ih trakom za zamrzavanje. Klonite se plastičnih vrećica za sendviče, koje nisu dovoljno izdržljive. Nekoliko sati prije dodavanja hrane u zamrzivač, postavite zamrzivač na najhladniji položaj. I nemojte previše opterećivati zamrzivač (to će usporiti proces zamrzavanja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo