Korištenje zamrzivača kao kuhinjskog pomoćnika ne samo da će donijeti malo mira u pripremu obroka, već će također pomoći u poticanju zdravijih prehrambenih navika čineći hranjive, domaće obroke lako dostupnima tijekom vremena kada ste u iskušenju da naručite neki fast food za jednostavnu opciju večere.
Bilo da zamrzavate pripremljena jela radi praktičnosti, vremena ili zdravstvenih prednosti, ovi savjeti pomoći će vam da dobijete najviše okusa i kvalitete iz svojih podgrijanih unaprijed pripremljenih jela i sastojaka. Iako tehnički možete zamrznuti gotovo sve, neke namirnice se smrzavaju bolje od drugih. Najbolje skupine hrane za zamrzavanje su: voće, blanširano povrće, sirovo i kuhano meso, maslac i kolačići.
Koji je najbolji način zamrzavanja hrane?
To se malo razlikuje ovisno o vrsti hrane, ali evo nekoliko općih smjernica o tome kako zamrznuti hranu:
Držite stvari hladnim: Provjerite je li zamrzivač dovoljno hladan.
- Ne stavljajte toplu hranu u zamrzivač: Ako se kuha, ostavite hranu da se potpuno ohladi. Stavljanje tople hrane u zamrzivač može uzrokovati otapanje druge hrane.
- Čvrsto zamotajte i zapečatite hranu: Folija, plastična folija i plastične vrećice za zamrzavanje
- pomažu u zaštiti hrane od opeklina od zamrzivača. Pokušajte ukloniti što više zraka prilikom omatanja kako biste spriječili opekline zamrzivača, ili ako koristite spremnike za pohranu hrane, provjerite jeste li ostavili dovoljno prostora u spremniku da se tekućina proširi dok se smrzava.
- Držite hranu daleko od vrata: Držite hranu s većim rizikom od bolesti koje se prenose hranom, poput mesa, blizu stražnjeg dijela zamrzivača, gdje je temperatura dosljednija. Rezervirajte vrata, odnosno najtoplije mjesto u zamrzivaču, za predmete poput alkohola ili smrznutih pakiranja.