Hladetina je najbolja kada je svježe kuhana i pripremljena. Kuhana hladetina čuva se u hladnjaku ili na tamnom i hladnom mjestu. Međutim, u hladnjaku se smije čuvati maksimalno 7 do 10 dana. Nakon toga najbolji način čuvanja hladetine je zamrzavanje. Postupak zamrzavanja hladetine je vrlo jednostavan. Podijelite hladetinu u vrećice ili plastične posude za zamrzavanje i stavite u zamrzivač.
Sastojci za hladetinu:
- 1 kg svinjskih nogica, jezika, hrskavice, kože
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 lista lovora
- nekoliko zrna papra
- sol
- žlica octa
- voda
Kako se radi hladetina:
Stavite kuhati svinjske nogice, jezik, hrskavicu i kožu. Kuhajte zajedno sa začinima i povrćem. Kada se meso počne odvajati od kostiju možete maknuti s vatre. Prosječno vrijeme kuhanja iznosi od 3 do 4 sata ovisno o debljini mesa.
Premjestite meso u posudu i prelijte s tekućinom u kojoj se kuhalo. Hladetinu stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi i stisne. Hladetina je najbolja kada se čuva u hladnjaku do 10 dana, nakon toga je potrebno zamrzavanje hladetine i spremanje u zamrzivač. Nemojte čuvati duže od 10 dana hladetinu u hladnjaku.