Zamrzavanje artičoka je mogče tek nakon kuhanja i nikako ih se ne smije zamrzavati sirove. Ako pokušate zamrznuti sirove artičoke, one će promijeniti boju i imat će loš okus kad se skuhaju. Prilikom odabira artičoka za zamrzavanje, odaberite artičoke ujednačeno zelene boje s čvrsto prilijepljenim listovima. Najsvježije artičoke trebale bi biti velike i kompaktne te bi trebale biti prilično teške za svoju veličinu.
- Kako biste artičoke pripremili za smrzavanje, uklonite sve vanjske listove i zamagljenu gušu (koja je prikladno nazvana jer zapravo predstavlja opasnost od gušenja). Nakon što uklonite sve nejestive dijelove, ostat će vam blijedo obojeni unutarnji listovi (ili lišće). Odrežite vrhove i stabljike i operite srca u hladnoj vodi, koristeći cjedilo da se nakon pranja dobro ocijede.
- Kad vaši dijelovi artičoke budu lijepi i čisti, vrijeme je da ih blanširate kako biste ih pripremili za zamrzavanje za dugotrajno skladištenje. Kad većinu povrća blanširate za zamrzavanje, samo ga skuhate u vodi, a zatim brzo premjestite u hladnu vodenu kupelj da se ohladi. Međutim, s artičokama ih je potrebno kuhati u mješavini vode i askorbinske kiseline ili limunova soka u omjeru 1/2 šalice soka od limuna ili 1 žlica askorbinske kiseline na 2 litre vode. Ovo služi da spriječi potamnjenje globusa artičoke.
- Male artičoke treba blanširati tri do pet minuta, dok se srednje velike čokolade trebaju blanširati 7 minuta u smjesi kisele vode. Kako bi toplina lakše prodirala tijekom blanširanja, prije ključanja izbušite rupu u podnožju artičoke. Nakon što prokuha, artičoke premjestite u kupelj s ledenom vodom da se ohlade isto vrijeme koliko su se kuhale. Zatim ocijedite u cjedilo i stavite licem prema dolje na čisti ručnik da se osuši.
- Nakon što ste blanširali artičoke, postoje dvije različite metode pomoću kojih ih možete zamrznuti za dugotrajno skladištenje. Artičoke možete zamrznuti na listovima kolačića prije premještanja u prikladne spremnike za dugotrajno skladištenje ili ih možete izravno premjestiti u spremnike i zamrznuti u spremnicima. Za brzo zamrzavanje stavite artičoke u zamrzivač na listove kolačića, licem prema gore, dok se potpuno ne smrznu. Nakon što se smrznu, stavite željene dijelove u odgovarajuće posude i vratite u zamrzivač.
- Nakon što se ohlade, blanširane artičoke mogu se prenijeti u odgovarajuće posude i izravno zamrznuti. Budući da se ne mogu čvrsto pakirati, nema razloga ostavljati prostor za glavu u posudama pri zamrzavanju artičoka. Nakon kuhanja, artičoke na pari mogu se umotati u foliju, staviti u plastične vrećice i zamrznuti cijele. Prikladno pakiranje za zamrzavanje artičoka uključuje vrećice za zamrzavanje, krute posude od tuppera ili staklene posude ili aluminijsku foliju za izdržljivost.
- Zamrznute artičoke možete držati šest do osam mjeseci prije nego što počnu propadati. Za odmrzavanje smrznutih artičoka, izvadite ih iz zamrzivača i čvrsto zamotajte u izdržljivu aluminijsku foliju. Artičoke stavite u foliju na vodu na pari dok se ne odmrznu, a zatim ih nastavite kuhati po želji. Alternativno, svježe artičoke se mogu čuvati do tjedan dana u hladnjaku tako da ih poprskate s malo vode i stavite u nepropusnu plastičnu vrećicu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa