Ništa nije utješnije od tanjura slatkog kupusa za tmuran i kišni dan. Iako kupus daje dovoljno okusa sam po sebi, začini za slatki kupus obogaćuju ovo ukusno jelo i odvode ga na sljedeći nivo. Začini za slatki kupus su:
- 200 grama slanine narezane na trakice
- glavica luka
- 2 mrkve
- 3 stabljike celera
- 1 i pol žličica kima
- 750 grama kupusa
- 7 šalica domaćeg temeljca
- 1 i pol žlica smeđeg šećera
- 1 i pol žličice soli
- 2 konzerve pelata rajčice
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 šalice jabučnog octa
Kako biste pripremili slatki kupus najprije u velikom loncu kuhajte slaninu na umjerenoj vatri dok ne postane hrskava. Slaninu izvadite šupljikavom žlicom i ocijedite na papirnatim ručnicima. Odlijte sve osim 1 žlice masti. Smanjite vatru na umjereno nisku. Dodajte luk, mrkvu, celer i repu i kuhajte uz povremeno miješanje dok povrće ne počne omekšavati, oko 5 minuta.
Sada je vrijeme za dodavanje začina za kiseli kupus koji će obogatiti okus kiselog kupusa. Dodajte sjemenke kima, kupus i pileću juhu i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru i poklopljeno pirjajte oko 5 minuta. Umiješajte rajčice, smeđi šećer, sol, papar i ocat. Poklopite i pirjajte 30 minuta. Za kraj umiješajte slaninu i slatki kupus te dobro pomiješajte. Odabir pravih začina za slatki kupus su najvažniji dio pripreme slatkog kupusa, te ukoliko koristite pravilnu količinu začina, vaš slatki kupus imati će čaroban okus.