Začin klinčić se obično u kulinarstvu koristi u mješavinama začina za pripremu mesa i marinadama, uključujući popularne kineske mješavine praha s pet začina i garam masalu. Klinčići su čest začin prilikom pripremanja pečene šunke ili kuhanog crvenog kupusa.
Cijeli klinčići imaju mnogo duži rok trajanja od mljevenog klinčića u prahu i ostat će svježi do godinu dana ako se čuvaju na hladnom i suhom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi.
Jedna od najčešćih upotreba ovog aromatičnog začina je aromatiziranje toplih napitaka, poput kuhanog vina, raznih vrsta čaja i vruće jabukovače. Druga primjena klinčića u kuhinji je za aromatiziranje slatkih jela poput pirjanih jabuka i krušaka, pita od bundeve i medenjaka.
Klinčići su glavni sastojak Worcestershire umaka, a obično se koriste za dodavanje slatkoće i začina drugim umacima, džemovima i smjesama za kiseljenje.