JESTE LI ZNALI? /

Za savršeni odrezak: Pet početničkih grešaka koje bi bilo pametno izbjeći

Image
Foto: Thinkstock

Sočan odrezak prava je gurmanska poslastica. Bez obzira pripremate li ga na roštilju ili pečete u tavici, za pripremu odreska potrebna pažljiva priprema. Kako ne biste uništile savršen komad mesa, izbjegnite sljedeće pogreške

8.3.2020.
9:39
Thinkstock
VOYO logo

Ne postoji ništa bolje poput sočnog odreska. Ali ako niste sigurni kako savršeno ispeći odrezak jer se bojite da ćete dobit suho ili tvrdo meso na vašem tanjuru, onda pripazite na ove pogreške.

Štedite na začinima

Vjerujte nam, ne morate biti toliko štedljivi kada je riječ o začinima. Budući da ne možete začiniti unutrašnjost odreska, igranje na sigurno će vas lišiti bogatog okusa i karamelizirane površine. Slobodno začinite meso s obje strane oko 35 do 40 minuta prije nego što ga odlučite ispeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz hladnjaka u tavu

Kada je u pitanju odrezak, možda je teško biti strpljiv, ali nikada ne želite uzeti odrezak ravno iz hladnjaka i baciti na roštilj ili na tavicu. Planirajte unaprijed, dajte vremena mesu da postigne sobnu temperaturu. Zamrznuti odrezak se neće ispeći ravnomjerno, što može uzrokovati da iznutra ostane nedovoljno pečen. Dakle, dopustite pola sata do dva da se meso stigne odmrznuti.

Svaki odrezak pripremate na isti način

Ispeći odrezak nije tako lagan zadatak. Nije dovoljno samo ga uzeti iz hladnjaka i baciti na roštilj ili tavicu. Postoji mnogo vrsta mesa i ne trebaju se svi peći na isti način. Na primjer, T-bone odrezak koji ima kost u sredini koja tvori ovo slovo T, najbolje se peče na roštilju, ali ribeye steak bez kostiju najbolje u tavi (zahvaljujući masti koja prolazi kroz njega). Tretirajući sve odreske isto možete vaše nepce lišiti najboljeg mogućeg okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretanko rezan odrezak

Tanko rezani odresci imaju tendenciju da budu suhi, a svi znamo kako je masnoća u njemu ono što pruža većinu dobrog okusa. Stoga, izaberite odrezak koji ima dovoljnu količinu masti koja se pojavljuje kao bijele mrlje i linije. Takav odrezak bi mogao biti skuplji, ali će se zbog okusa isplatiti.

Okretanje odreska samo jednom

Pogrešno je mišljenje da je najbolji način da dobijete sočan odrezak ako ga jednom okrenete tijekom pečenja. Slijedite li to pravilo vaš odrezak neće biti više ukusan. Zapravo, s ovom metodom, možda ćete isušiti odrezak. Umjesto toga stvorite naviku okretanja vašeg odreska više puta tijekom pečenja. Više okretanja omogućuje da se odrezak brže ispeće (i do 30 posto brže), a ujedno ćete dobiti sočan odrezaka, piše Fox News. Također ćete otkriti da ova metoda pomaže mesu da se ispeče ravnomjerno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo