Ulja su glavni dio mnogih recepata te su ulja vrlo važna za razne tehnike kuhanja, poput pirjanja, prženja, pečenja i dinstanja. Dok većina recepata određuje koje ulje koristiti, mnogi recepti ne određuju vrstu ulja potrebnu za pripremiti jelo. U takvim slučajevima možete isprobavati različite vrste ulja za kuhanje kako biste odlučili koja vrsta ulja za kuhanje vam najviše odgovara.
Prva i vrlo popularna vrsta ulja je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ovo ulje steklo je reputaciju zdravog i svestranog ulja. Ovo ulje može biti dobar izbor za kuhanje zbog visokog sadržaja antioksidansa i masnoća zdravih za srce. Međutim, niska točka dimljenja maslinovog ulja nije uvijek najbolja za kuhanje, te je ono bolje za salate i preljeve.
Sljedeća vrsta ulja za kuhanje je kokosovo ulje. Kokosovo ulje dolazi u dvije moguće varijante, rafinirano i nerafinirano. Rafnirano ulje ima blagi okus kokosa te je izvrsno za pirjanje i prženje. Nerafinirano ulje nudi snažniji okus kokosa i može se koristiti na temperaturama do 180°C.
Vrste ulja za kuhanje ne završavaju sa kokosovim uljem. Sljedeća vrsta ulja za kuhanje je ulje avokada. Avokado je pun zdravih mononezasićenih masti, a isto tako i njegovo ulje. Osim visokog sadržaja ovih dobrih masti, ulje avokada ima najvišu poznatu točku dimljenja od bilo kojeg biljnog ulja, 270°C. Ulje avokada najbolje je ulje za prženje, pečenje i roštiljanje.